Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 

PROJELERİMİZ

Yabancı Dil Eğitiminin Geliştirilmesi (YADEG)

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı dahilinde hazırlanan proje başvurusu 15.05.2021 tarihli "2021 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulamasına Dair Karar" ile kabül edilmiştir. Proje 2021-2023 yıllarını kapsamaktadır. Birçok alt faaliyete sahip olan projenin temel amacı Türkiye'deki yabancı dil eğitim kalitesinin uluslararası standartlara uygun bir şekilde öğrenci, öğretmen, öğretim programı ve ölçme değerlendirme gibi boyutları kapsayarak bilimsel veriler ışığında geliştirilmesidir.

 

Enhancing Foreign Language Education Quality in Turkey

IPA III dönemi içerisinde gerçekleştirilen proje başvurusu ilgililik ve olgunluk değerlendirilmesini geçerek IPA III-2022 yılı içerisinde finanse edilecektir.

 

Türkçe Söz Varlığı Projesi (TSVP)

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTKB) bünyesinde yürütülmekte olan ve öğrencilerin söz varlığı ile öğrencilere yönelik dokümanların incelenmesi, analiz edilmesi aşamalarından oluşan Türkçe Söz Varlığı Projesi (TSVP) kapsamında ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin (2-12. sınıflar) kullandığı yazılı ve sözlü dilin tespiti, sınıflandırılması, sıklık listelerinin ortaya çıkarılması, seviyelendirilmesi, derlemlerinin (corpus) oluşturulması, dilbilimsel çözümlemelerinin yapılması ve bu veriyi temel alarak çeşitli konularda makine öğrenme ve yapay zekâ temelli araçların hazırlanması hedeflenmektedir.

 

Türkiye'de ve Dünyada Türkçenin Öğretimi: Uygulamalar, Gelişmeler, Öneriler Çalıştayı

Türkçe ve Dil Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TDE-ARGEM) tarafından Türkçe öğretimi süreçlerini çeşitli boyutlarıyla değerlendirmek ve değerlendirme sonuçlarını paylaşmak amacıyla araştırmacılar, uygulayıcılar ve ilgili kurumlarla 2022 yılı içerisinde Türkiye'de ve Dünyada Türkçenin Öğretimi: Uygulamalar, Gelişmeler, Öneriler Çalıştayı yapılması planlanmaktadır. Çalıştayda, Türkçenin ana dili olarak öğretimi, yabancı dil olarak öğretimi, iki dillilere öğretimi ve dünya dili Türkçe konuları ele alınacaktır. Sözü edilen konularda temel meseleler, çözüm önerileri tartışılacak ve akademik bakış açısıyla kurumların politikalarına yön verecek stratejiler değerlendirilecektir.

Türkçe öğretiminin temel meselelerinin ve bu meselelere bağlı olarak çeşitli konuların alan uzmanları ve ilgili kurum temsilcileri tarafından çok yönlü ve kapsamlı bir biçimde ele alınacağı Türkiye'de ve Dünyada Türkçenin Öğretimi: Uygulamalar, Gelişmeler, Öneriler Çalıştayı, geniş kapsamı itibariyle alanda ilk olma özelliği taşımaktadır. Yurt içi ve yurt dışında eğitim faaliyetleri yürüten kurumların da katılımıyla gerçekleştirilecek programın sonuçları ve raporu "ÇalıştayKitabı" olarak paylaşılacaktır. Çalıştay Değerlendirme Kurulu tarafından Çalıştayın çıktıları ile ilgili uygulama süreçleri takip edilecek ve raporlanacaktır.

Serhat Mah. 1290. Sokak No.8/B 06374 Yenimahalle/Ankara TÜRKİYE - 0 (312) 413 43 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.