Ders kitapları Millî Eğitim Bakanlığı (kamu) ya da özel sektör (yayınevleri) tarafından belirli bir derse yönelik olarak Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği, ilgili eğitim öğretim programı ve Talim ve Terbiye Kurulu tarafından yayımlanan kriterler doğrultusunda hazırlanır. Hazırlık sürecinde yazar/yazarlar ile editör, dil uzmanı, görsel tasarımcı, çoklu ortam tasarımcısı, program geliştirme uzmanı, ölçme ve değerlendirme uzmanı ile rehberlik uzmanı unvanlı/nitelikli kişiler görev alır.
Bakanlığımız tarafından temin edilerek öğrencilerimize ücretsiz baskı ve dağıtımı yapılan ders kitapları ve eğitim araçları, Bakanlık birimleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları ile meslek örgütleri tarafından eğitim ve öğretim sürecini desteklemek amacıyla örgün ve yaygın eğitim kurumlarında okutulmak üzere hazırlanan yardımcı kitaplar, milletlerarası özel öğretim kurumları ile yabancılar tarafından açılmış özel okulların ders kitapları ve diğer eğitim araç ve gereçleri incelenmektedir.
Mevzuat hükümleri kapsamında Bakanlığımız tarafından temin edilerek öğrencilerimize ücretsiz baskı ve dağıtımı yapılan ders kitapları, eğitim araçları ve yardımcı kitaplar haricinde özel yayınevleri tarafından piyasaya sürülen kitapların incelenmesi Başkanlığınız görev ve yetki alanında değildir.
Ders kitapları ve eğitim araçları hazırlanırken şu nitelikler dikkate alınmalıdır:
- Anayasa ve diğer mevzuata uygun olarak hazırlanmalıdır.
- Bilimsel yeterliğe uygun olmalıdır.
- Eğitim ve öğretim programının amaç ve kapsamını karşılamalıdır.
- Eğitim ve öğretim programının bütünleşik yapısına uygun olmalıdır.
- Öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinin ölçülmesi ile biçimlendirici ve geliştirici ölçme ve değerlendirme etkinliklerini içermelidir.
- Dil ve anlatım yeterliği taşımalıdır.
- Görsel tasarım ve içerik tasarımı öğrenmeyi destekleyecek nitelikte ve öğrencilerin gelişim özelliklerine uygun olmalıdır.
- Dersin türüne ve içeriğine göre yaş/sınıf seviyesine uygun olarak etkili bir öğrenme-öğretme sağlayacak nitelik ve nicelikte elektronik içeriğe sahip olmalıdır.
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim öğretim kurumlarında okutulacak ve Bakanlıkça temin edilecek ders kitapları; ilgili hizmet birimleri ve özel yayınevleri tarafından Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği, ilgili eğitim öğretim programı ile Talim ve Terbiye Kurulunca uygun bulunan kriterler kapsamında hazırlanır.
Ders kitaplarının başvuruları, inceleme ve değerlendirme süreçlerinin tamamı elektronik ortam üzerinden yapılmaktadır. Başkanlıkça duyurulan tarihler arasında hizmet birimleri ve özel yayınevleri tarafından taslak ders kitabı başvuruları yapılmaktadır.
Yapılan ders kitabı başvuruları, başvuru ön inceleme sürecine tabi olur. Ön incelemesi uygun görülen ders kitapları veri tabanında kayıtlı öğretmen ve akademisyenlerden oluşan panelistlere atanmaktadır. Atamalar tarafsız ortamda ve sistem tarafından her bir ders kitabına en az beş, en çok sekiz panelist görevlendirilecek şekilde yapılmaktadır. Panelistler belirtilen süre içerisinde ders kitaplarını bireysel olarak sistem üzerinden Kurulca uygun görülen değerlendirmeye esas olacak kriterlere göre incelemektedir. Bununla birlikte bireysel incelemelerden sonra her bir panelist taslak ders kitabında görev alan ve kimliği gizlenen diğer panelistlerce tespit edilen hatalara görüş bildirmektedir.
Görüş bildirme sürecinden sonra, Başkanlıkça belirlenecek tarihte, çevrim içi ortamda, taslak ders kitabını inceleyen tüm panelistler ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca görevlendirilen moderatör eşliğinde yapılacak toplantıda taslak ders kitabının ortak hata raporu hazırlanmakta ve puanlaması yapılmaktadır.
Kitabın sonuç puanı, bireysel inceleme süreciyle oluşan panelist raporundaki hata tespitleri doğrultusunda oluşan bireysel puanlar ile toplantı sonunda verilen puanların aritmetik ortalamasından oluşur. Oluşan taslak ders kitabının hata raporu ve puanı Talim ve Terbiye Kuruluna sunulur. Kurul, kitabın panel raporu ile puanlama sonucunu karara bağlar ve Kurulca kabul edilen taslak ders kitabının panel sonuç puanı her bir kriter için 75’ten az olamaz.
Kurul kararı ve hata raporu başvuru sahibine sistem üzerinden bildirilmektedir. Kurul değerlendirmesi doğrultusunda yayınevi ve hizmet birimleri, tespit edilen düzeltmeleri gerçekleştirerek kitapları basıma hazır hâle getirir.
Başvuru sahibi tarafından Kurul kararının açıklanması tarihinden itibaren 15 gün içinde itirazda bulunulabilmektedir. İtirazın incelenmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili işlemler başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde tamamlanarak sonuç, başvuru sahibine bildirilmektedir.
Kurulca kabul edilen ders kitaplarının listesi Tebliğler Dergisi’nde yayımlanır. Kurulca kabul edilen ders kitaplarının baskı ve dağıtım işlemleri Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü sorumluluğunda gerçekleştirilmektedir.
Kitap inceleme sistemi, Bakanlığımıza bağlı okullarda okutulması planlanan ders kitapları ve diğer eğitim araç gereçlerinin inceleme ve değerlendirme sürecini belli standartlarla akademisyen ve öğretmenlere açan şeffaflık ve katılımcılık esaslı bir platformdur.
Taslak ders kitaplarının inceleme ve değerlendirmesinde görev almak isteyen Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin 17’nci maddesine göre başvuru şartlarını taşıyan tüm öğretmen ve alan eğitimcileri/uzmanları, Başkanlıkça duyurusu yapılan tarihler arasında “https://kitapinceleme.meb.gov.tr" internet sitesine başvurabilirler. Aday başvuruları, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca değerlendirmeye alınır. Yapılan değerlendirme sonucu başvuru şartlarını sağlayan adaylar gerekli eğitimleri tamamlayarak panelist veri tabanında yer alırlar. Başkanlıkça inceleme işleminde görevlendirilecek alan eğitimcileri/uzmanları, dil inceleme uzmanları, tasarım inceleme uzmanları ve çoklu ortam tasarım inceleme uzmanlarının kayıt, seçme ve görevlendirilme işlemleri bu panelist veri tabanından yansız olarak yapılmaktadır.
Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmış bir kitabın iç sayfasında örgün ve yaygın eğitim kurumlarında okutulmasının uygun bulunduğuna dair Talim ve Terbiye Kurulunun karar sayısı ve tarihinin de olduğu aşağıda verilen ifadelerden biri yer almaktadır.
“Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun …. tarih ve …. sayılı kurul kararı ile 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren 5 (beş) yıl süre ile Ders Kitabı olarak kabul edilmiştir.”
“Millî Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının …. tarih ve …. sayılı yazısı ile eğitim aracı olarak kabul edilmiştir.”
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığında yalnızca ders kitapları ve ders kitabı yerine kullanılacak eğitim araçlarına yönelik inceleme ve değerlendirme iş ve işlemleri yapılmaktadır
Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin 32’nci maddesinin birinci fıkrasında yer verilen “Başkanlıkça incelenmeyen yardımcı kitaplar ile milletlerarası özel öğretim kurumları ve yabancılar tarafından açılmış özel okulların ders kitapları öğrencilere okutulamaz.” hüküm doğrultusunda Bakanlığımız tarafından temin edilerek öğrencilerimize ücretsiz baskı ve dağıtımı yapılan ders kitapları, eğitim araçları dışında Başkanlıkça incelenmeyen yardımcı kitaplar ile milletlerarası özel öğretim kurumları ve yabancılar tarafından açılmış özel okulların ders kitapları öğrencilere okutulamaz.
Ders kitabı ve eğitim aracının basılı nüshasına kare kodlarla entegre edilmiş, dersin türüne ve içeriğine göre yaş/sınıf seviyesine uygun olarak etkili bir öğrenme-öğretme sağlayacak nitelik ve nicelikte hazırlanmış EBA platformu üzerinden sunulan elektronik eğitim içeriklerinin tamamıdır.
Ders kitapları ve eğitim araçlarına ilişkin hata, görüş ve önerilerinizi Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının https://ttkb.meb.gov.trresmî internet sitesinden veya https://kitapinceleme.meb.gov.trinternetsitesi üzerinde yer alan “Hata-Görüş Bildirim Formu” üzerinden hata, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz. Ayrıca Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan ders kitaplarına yönelik görüş ve önerilerinizi https://ttkbides.meb.gov.tr adresinden iletebilirsiniz.
Ders kitapları veya eğitim araçları hakkında çeşitli yollardan ulaştırılan hata tespiti ve öneriler, Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin 23’üncü maddesi kapsamında Talim ve Terbiye Kurulunca değerlendirilerek uygun görülmesi hâlinde gerekli güncellemeler yapılmaktadır. Güncellenen içerikler öncelikle Bakanlığımız Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün Eğitim Bilişim Ağı (EBA) platformunda yer alan ilgili kitapların dijital nüshalarına yansıtılmaktadır. Diğer taraftan söz konusu güncellemeler ders kitaplarının basılı fiziki nüshalarına bir sonraki eğitim öğretim yılında yansıtılmaktadır.
Herhangi bir eserin yazımı, basımı ve satışı; Anayasa ile belirlenen kişisel hak olduğundan yasaklanması, engellenmesi mümkün olmamaktadır. Bu türdeki eserler ders kitabı veya ders kitabı yerine kullanılan eğitim aracı kapsamında olmadığı için Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı görev alanı dışında kalmaktadır. Bununla birlikte bu kapsamdaki herhangi bir özel yayının içeriğinin şikâyete konu olması durumunda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu çerçevesince “176” numaralı “Kültür ve Turizm Bakanlığı İletişim Merkezi” hattını arayarak bildirebilir ya da şahsınızca da anayasal bir hak olarak söz konusu eser, yayıncı kurum/kuruluş ya da kişi hakkında suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Millî Eğitim Bakanlığı telif haklarına sahip olduğu eserlerle ilgili sorumluluğunu takip etmekte olup yayımlanan diğer tüm kitapların bandrol ile ilgili iş ve işlemleri Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM), bütün ideolojilerin üstünde millî bir şahsiyet inşa etmek ve o şahsiyetlerden oluşan bir toplum oluşturabilmek için ahlaklı, erdemli, milleti ve insanlık için iyi, doğru, faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinmiş, eleştirel düşünebilen, sorgulayan, araştıran, mesuliyet ve ülkü sahibi, yalnızca medeniyete uyum sağlayan değil, etkin olarak medeniyet kurucusu ve geliştiricisi bilge nesilleri hedefleyen bir eğitim modelidir. Bu doğrultuda hazırlanan öğretim programlarının genel yaklaşımı, öğrenme çıktısı çerçevesi, programlar arası bileşenler, dokümanlar ve modele ilişkin videolara https://tymm.meb.gov.tr/ adresinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca modele ihtiyaç duyulma nedenleri, modelin amacı, öğretim programı geliştirme sürecinde görev alanlar, modelin getirdiği yenilikler, ihtiyaç analizi için hazırlanan bilimsel yayınlar gibi daha ayrıntılı bilgilere https://tymm.meb.gov.tr/surec adresinden ulaşılabilmektedir.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) Öğretim Programlarına https://mufredat.meb.gov.tr/ adresinden ulaşılabilir.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) Öğretim Programlarına ilişkin Kurul kararlarına https://mufredat.meb.gov.tr/ adresinden ulaşılabilir.
Uygulanmakta olan mevcut öğretim programlarına ve programlara ilişkin Kurul kararlarına https://mufredat.meb.gov.tr/Default.aspx adresinden ulaşılabilir.
Geçmiş yıllara ait öğretim programlarına ulaşabilmek için Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına resmî yazı/dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. Bu başvuruda talep edilen öğretim programlarının yayınlandığı Tebliğler Dergisi künyesi (tarih, sayı vd.), neden istendiği, müracaat eden kişinin açık iletişim bilgilerinin bulunması gerekmektedir.
Yürürlükte olan öğretim programları Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı http://mufredat.meb.gov.tr/ adresinde ve ilgili genel müdürlüklerin internet sitelerinde yayımlanmakta olup tüm paydaşların erişimine açıktır.
Yürürlükte olan haftalık ders çizelgeleri Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı https://ttkb.meb.gov.tr/ internet sitesinde yayımlanmakta olup tüm paydaşların erişimine açıktır.
Okullarımızda uygulanan haftalık ders çizelgeleri ve öğretim programları; bireyin, toplumun ve konu alanının ihtiyaçları doğrultusunda, katılımcı bir anlayışla çağdaş ve bilimsel esaslara göre geliştirilmektedir. Eğitim ve öğretim alanında dünyadaki güncel gelişmeler izlenmekte, ülkemize özgü temel değerlerle ve niteliklerle bütünleştirilmektedir. Bu çerçevede haftalık ders çizelgeleri ve öğretim programları geliştirilirken öğrenci, veli, öğretmen ve diğer paydaşların görüşleri alınmaktadır. Çalışmalar için öğretmen, uzman, okul yöneticileri ve akademisyenlerden oluşan komisyonlar kurulmakta ortaya konulan taslaklar üzerinde geniş katılımlı millî eğitim şûraları, çalıştaylar düzenlenmektedir. Haftalık ders çizelgelerinde yer verilen zorunlu ve seçmeli derslerin tamamı hassasiyetle ve belirli bir denge gözetilerek belirlenmektedir. Bu çalışmalar neticesinde haftalık ders çizelgelerindeki teknik düzenlemeler, ekleme ve çıkarmalar, ders saatlerinin artırılması gibi hususlar ilgili genel müdürlüklerin teklifi ile Talim ve Terbiye Kurulunun uygun bulması hâlinde uygulamaya alınmaktadır.
Mesleki ortaöğretim kapsamındaki haftalık ders çizelgeleri, çerçeve öğretim programları ve meslek derslerine ait öğretim materyallerine “https://meslek.meb.gov.tr” adresinden ulaşılabilmektedir. Detaylı bilgi için Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı ile iletişime geçilebilir.
Mezun olduğunuz lisans programının hangi atama alanına kaynak olduğuna ve bu atama alanının okutabileceği derslere Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları’ndan ulaşabilirsiniz. Başvuru yapılacak atama alanlarına ilişkin detaylı bilgilere ulaşmak için http://ttkb.meb.gov.tr/www/ogretmenlik-alanlari-atama-ve-ders-okutma-esaslari/icerik/201adresini ziyaret edebilirsiniz.
ğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel, örgün ve yaygın eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yükseköğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslerin belirlenmesine ilişkin hükümleri kapsamaktadır. Bu doğrultuda mezun olduğunuz lisans programının hangi atama alanına kaynak olduğuna ve bu atama alanının okutabileceği derslere Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları’ndan ulaşabilirsiniz. Detaylı bilgilere ulaşmak için http://ttkb.meb.gov.tr/www/ogretmenlik-alanlari-atama-ve-ders-okutma-esaslari/icerik/201 adresini ziyaret edebilirsiniz.
Eğitim fakülteleri haricindeki lisans programlarından mezun olanların öğretmenlik başvurularında Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programını, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programını ya da Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen ve lisans eğitimi sırasında alınan pedagojik formasyon eğitimini kapsayan dersleri başarıyla tamamladıklarını belgelendirmeleri gerekmektedir. Bu konuda daha fazla bilgi için http://ttkb.meb.gov.tr/www/ogretmenlik-alanlari-atama-ve-ders-okutma-esaslari/icerik/201 adresini ziyaret edebilirsiniz.
Öğretmenlik Alanları Atama ve Ders Okutma Esaslarının Atamalarda Dikkate Alınacak Hususlar başlıklı 7’nci maddesinin 3’üncü fıkrasında “ Herhangi bir öğretmenlik atama alanında alınan pedagojik formasyon eğitimi, diğer alanlar için de geçerlidir.” denmektedir. Bu doğrultuda bir alanda alınmış olan pedagojik formasyon belgesi daha önce/sonra mezun olunan atama alanları için de geçerlidir. Örneğin, hem biyoloji hem de Alman dili ve edebiyatı lisans programlarından mezun olan bir kişi biyoloji alanında almış olduğu pedagojik formasyon belgesini Almanca alanında da kullanabilmektedir.
Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarının Atamalarda Dikkate Alınacak Hususlar başlıklı 7’nci maddesinde “Herhangi bir öğretmenlik atama alanında alınan pedagojik formasyon eğitimi, diğer alanlar için de geçerlidir.” hükmü gereği eğitim fakültesi mezuniyetiniz de pedagojik formasyon eğitimi olarak geçerlidir. Ayrıca pedagojik formasyon eğitimi almanıza gerek yoktur.
Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarının Pedagojik Formasyon Eğitimi/Programına Alınacaklar başlıklı 12’nci maddesinde pedagojik formasyon eğitimine Karar eki çizelgede yer verilen yükseköğretim programlarına devam edenlerin ya da mezun olanların alınacağı ifade edilmektedir. Bu kapsamda pedagojik formasyon eğitimini, öğretmenlik atama alanlarına kaynak olan lisans programlarına devam edenler ya da bu programlardan mezun olanlar alabilmektedir.
Öğretmenlik atama alanlarına kaynak olan programlara ilişkin düzenleme talepleri ilgili genel müdürlüğe dilekçe vermek suretiyle gerçekleştirilmeli ve başvuru sırasında dilekçe/yazı ekinde diploma veya geçici mezuniyet belgesi, transkript ve mezun olunan üniversiteden temin edilmiş resmî onaylı ders içerikleri yer almalıdır.
Öğretmenlik atama alanlarının okutabileceği derslere ilişkin değişiklik yapılması talebinizi, gerekçesini de içeren dilekçeyle ilgili genel müdürlüğe gönderebilirsiniz.
Adabımuaşeret dersi öncelikli olarak Bakanlıkça belirlenen eğitimleri tamamlayarak bu dersle ilgili sertifikası olan öğretmenlerce, sertifikası olan öğretmen bulunmaması hâlinde bütün alan öğretmenleri tarafından okutulabilmektedir.
Görgü kuralları ve nezaket dersi öncelikli olarak Bakanlıkça belirlenen eğitimleri tamamlayarak bu dersle ilgili sertifikası olan öğretmenlerce, sertifikası olan öğretmen bulunmaması hâlinde bütün alan öğretmenleri tarafından okutulabilmektedir.
Proje tasarımı ve uygulamaları dersi öncelikli olarak Bakanlıkça belirlenen eğitimleri tamamlayarak bu dersle ilgili sertifikası olan öğretmenlerce, sertifikası olan öğretmen bulunmaması hâlinde bütün alan öğretmenleri tarafından okutulabilmektedir.
Okul temelli sosyal sorumluluk çalışmaları dersi öncelikli olarak Bakanlıkça belirlenen eğitimleri tamamlayarak bu dersle ilgili sertifikası olan öğretmenlerce, sertifikası olan öğretmen bulunmaması hâlinde bütün alan öğretmenleri tarafından okutulabilmektedir.
Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarının Öğrenim Durumu başlıklı 6’ncı maddesinde “Öğretmenler, ek çizelgede belirtilen alanlar itibarıyla bu alanların karşısında gösterilen yükseköğretim programlarından en az lisans mezunu olanlar arasından seçilir.” hükmü bulunmaktadır. Bu doğrultuda öğretmenlik alalarına başvuruda lisans mezuniyeti esas alınmaktadır.
Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları eki çizelgeye göre “Sağlık Yönetimi” bölümü herhangi bir atama alanına kaynaklık teşkil etmemektedir. Ancak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 18.03.2020 tarihli ve 67951427-360.04-E.5652360 sayılı mütalaası gereği 1 Ekim 2015 tarihinden önce “Sağlık Yönetimi Bölümü”nden mezun olanlar ile bu bölüme kayıtlı kişilere sağlık bilgisi alanına başvurabilmelerine imkân tanınmıştır.
Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları eki çizelgeye göre “Sağlık Kurumları Yöneticiliği” bölümü herhangi bir atama alanına kaynaklık teşkil etmemektedir. Ancak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 12.02.2021 tarihli ve E-67951427-360.04-20583218 sayılı mütalaası gereği 1 Ekim 2015 tarihinden önce “Sağlık Kurumları Yöneticiliği Bölümü”nden mezun olanlar ile bu bölüme kayıtlı kişilere sağlık bilgisi alanına başvurabilmelerine imkân tanınmıştır.
Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları eki çizelgenin 21 sıra numarasında yer alan felsefe atama alanına kaynak olan “Felsefe Bölümü” mezunlarının en az 16 kredi sosyoloji, 16 kredi psikoloji aldığını belgelendirmeleri gerekmektedir. İlgili atama alanının açıklama bölümünde bu şarta ilişkin olarak "Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumları ile özel öğretim kurumlarına öğretmenlik başvurusu yapılırken adayların transkriptlerindeki derslerin hangi alana (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) ait olduğu ve dersin hizasında dersin kredi sayısını gösteren resmî belge, transkripti düzenleyen yükseköğretim kurumundan alınarak ibraz edilmelidir." ifadesi bulunmaktadır. Söz konusu açıklamada bahsi geçen kredi şartlarına ilişkin yükseköğretim kurumundan alınacak resmî belge yalnızca öğretmenlik başvurularında aranmakta olup felsefe atama alanına kaynak olan programlardan mezun kişiler kredi şartlarını belgelendirmeksizin pedagojik formasyon eğitimine başvuruda bulunabilmektedir.
Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları eki çizelgenin 21 sıra numarasında yer alan Felsefe atama alanına kaynak olan “Sosyoloji Bölümü” mezunlarının en az 16 kredi felsefe, 16 kredi psikoloji, 8 kredi mantık aldığını belgelendirmeleri gerekmektedir. İlgili atama alanının açıklama bölümünde bu şarta ilişkin olarak "Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumları ile özel öğretim kurumlarına öğretmenlik başvurusu yapılırken adayların transkriptlerindeki derslerin hangi alana (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) ait olduğu ve dersin hizasında dersin kredi sayısını gösteren resmî belge, transkripti düzenleyen yükseköğretim kurumundan alınarak ibraz edilmelidir." ifadesi bulunmaktadır. Söz konusu açıklamada bahsi geçen kredi şartlarına ilişkin yükseköğretim kurumundan alınacak resmî belge yalnızca öğretmenlik başvurularında aranmakta olup felsefe atama alanına kaynak olan programlardan mezun kişiler kredi şartlarını belgelendirmeksizin pedagojik formasyon eğitimine başvuruda bulunabilmektedir.
Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları eki çizelgeye göre 7 sıra numaralı Beden Eğitimi atama alanına kaynak olan yükseköğretim programları ve fakülteler beden eğitimi ve spor öğretmenliği ile pedagojik formasyon eğitimini tamamlamak koşuluyla “Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Spor Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Bölümü”dür. Bu kapsamda açık ve uzaktan eğitim fakülteleri, beden eğitimi atama alanına kaynak olan yükseköğretim programları ve fakülteler arasında yer almadığı için bu fakültelerden mezun olanların Bakanlığımıza bağlı kurumlara beden eğitim öğretmenliğine başvuru yapma hakları bulunmamaktadır.
Denklik işlemi, yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ile yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan karne, transkript, öğrenim belgesi, sertifika, ayrılma belgesi, süresi içinde sunulmuş geçici mezuniyet belgesi ve diploma gibi belgelerin asıllarının Türkiye’deki karşılığının belgelendirilmesi işlemidir.
Denklik başvurusu, edenklik.meb.gov.tr adresi üzerinden çevrim içi ikametgâhının veya kayıt hakkı kazandığı/kayıtlı olduğu üniversitenin bulunduğu ilin herhangi bir denklik merkezine yapılır.
Denklik merkezleri, yurt dışında eğitim müşavirliği veya ataşeliklerde, yurt içinde ise il millî eğitim müdürlükleri ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca belirlenen ilçe millî eğitim müdürlüklerinde denklik iş ve işlemlerinin yürütüldüğü birimlerde bulunmaktadır.
Yurt içinde; Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, mavi kart, yabancı misyon kimlik kartı, yabancı misyon aile üyesi kimlik kartı, çalışma belgesi, ikamet izni belgesi, geçici koruma belgesi, göçmen belgesi, uluslararası koruma başvuru sahibi kimlik belgesi, uluslararası koruma statü sahibi kimlik belgesi, vatansız kişi kimlik belgesi ile denklik başvurusu yapılabilir.
Yurt dışında; Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, mavi kart, pasaport veya kimlik belgesi ile denklik başvurusu yapılabilir.
Ders yılı içinde öğrenim belgesi olmadan gelen öğrencinin, eğitim-öğretimden uzak kalmaması için hangi ülke, okul ve sınıfta okuduğuna dair velisinin yazılı beyanı doğrultusunda geçici olarak okula devamı sağlanır. Ancak veliden öğrencinin öğrenim belgelerini üç ay içinde getirmesi istenir.
18 yaşından küçük olanlar ebeveynlerinden birisinin vasıtasıyla, 18 yaşından büyük olanlar ise şahsen başvuru yapmalıdır.
Başvuru sahibi 18 yaşından küçükse kendisinin ve ebeveyninin kimlik fotokopileri, pasaportu ve pasaportunun ilgili ülkeden çıkış sayfalarının fotokopileri, yurt içi giriş ve çıkışlarını gösteren emniyet müdürlüğünden veya e-devletten alacağı hudut kapıları giriş çıkış belgesi, varsa apostilli diploması, transkriptleri, ıslak imzalı başvuru formu, ilgili denklik merkezinde belge diline vakıf bir personel bulunmaması hâlinde öğrenim belgelerin noter onaylı Türkçe tercümelerinin e-denklik sistemine yüklenmesi gerekmektedir.
Öğrenim belgelerinin/transkriptlerin öğrenime devam edilen okul tarafından imzalı ve mühürlü olması gerekmektedir.
Karnelerinde bir üst sınıfa geçip geçmedikleri belirtilmeyen öğrencilerden, bir üst sınıfa geçtiklerine dair belge istenir, istenen belgeyi getirmeyenlere mevcut belgedeki sınıf seviyesine uygun denklik belgesi düzenlenir.
Denklik işlemi, söz konusu belgelerin asıllarının zayi olması veya bulunmaması hâlinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünden/belgenin aslını düzenleyen kurumdan aldığı, aslına uygunluğu okul müdürlüğü/belgenin aslını düzenleyen kurum tarafından ve ilgili ülkenin eğitim bakanlığından onaylanmış apostile üye ülkelerde apostil onaylı, apostil olmadığı durumlarda ilgili ülkenin büyükelçiliği onaylı suret ve fotokopiler ile de yapılabilir.
Yurt dışında öğrenim belgelerine yapılan tercümeler, ilgili ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikler/Konsolosluklar tarafından onaylanması hâlinde kabul edilmektedir.
Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir.
Lise mezuniyeti sağlayan belgelere yapılması gerekmektedir.
Fotokopi belge üzerine yapılan Apostil onayının geçerli olabilmesi için diplomanın fotokopisine yetkili makamlarca “Aslı Gibidir” onayının ya da kaşesinin yapılması gerekmektedir.
Lise kademesine ait, okul tarafından imzalı ve mühürlü transkriptlerin öğretim yıllarına göre e-Denklik sistemine ayrı ayrı yüklenmesi gerekmektedir.
Uluslararası geçerliliği olan belgelerin Apostil, Apostil olmadığı durumlarda eğitim bakanlığı, dışişleri bakanlığı ya da büyükelçilik onaylı olması zorunludur.
Vekâletname ile başvuru kabul edilmemektedir. Ancak yurt dışında ilgili ülkede eğitim müşavirliğimizin bulunmaması hâlinde vekâletname ile yurt içinde başvuru kabul edilmektedir. Yurt içinde 18 yaşından büyük olup yükseköğretim kaydı için yapılan denklik başvurularında kişinin şahsen başvurusu esastır. 18 yaşından küçük olanlar velisi veya vasisi ile başvuru yapabilir. Bu durumda başvuru formunun veli tarafından doldurulması ve velinin kimlik belgesinin de yüklenmesi gerekmektedir.
18 yaşından küçüklerin velilerinin soyadı öğrenciden farklı olduğunda ilgili ülkenin büyükelçiliğinden öğrencinin nüfus kayıt belgesi/doğum belgesi alınarak e-Denklik sistemine yüklenmesi gerekmektedir.
Yurt dışından alınan belgede ad/soyad/doğum tarihi/ülke uyuşmazlığı ile ilgili değişiklik yapılmış ise yetkili makamlarca düzeltilmesi veya buna dair resmî bir belge (isim denklik belgesi, evlilik cüzdanı, nüfus kayıt örneği gibi) ibraz edilmesi hâlinde denklik işlemi yapılabilir.
Öğrenimlerinin bir kısmını veya tamamını uzaktan öğretim yoluyla tamamlayan kişilerin belge ve diplomalarına denklik işlemi yapılmaz.
e-Denklik modülünün kullanıma açılmasından önce düzenlenen denklik belgesinin zayi olması hâlinde, denklik merkezine başvuru üzerine belgenin onaylı bir örneği ilgiliye elden teslim edilir veya kişinin dilekçesinde beyan ettiği adrese posta ile gönderilir. e-Denklik modülünün kullanıma açılmasından sonra (2020 yılı) çevrim içi başvuru sorgulama sayfasından kişiye düzenlenen denklik belgesine erişim sağlanabilmektedir.
Velilerin okul müdürlüklerine verecekleri dilekçe ile çocuklarının denklik belgelerinde belirtilen sınıfın bir alt sınıfına alınmasını istemeleri hâlinde, bu istek okul müdürlüğünce yerine getirilir.
Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında açılan okullar ile 17/6/2016 tarihli ve 6721 sayılı Türkiye Maarif Vakfı Kanunu’na göre yurt dışında faaliyet gösteren okullardan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okullardan gelen öğrencilerin öğrenim belgeleri ile öğrenim kademesinin tamamını Türk programı ve haftalık ders çizelgesi uygulayan milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında tamamlayan öğrenciler denklik işlemine tabi tutulmaz.
Yurt dışındaki uluslararası okullardan mezun durumda olanlardan okulun bulunduğu/bağlı olduğu ülkenin eğitim bakanlığından yükseköğretime geçiş yapabileceğine dair belge istenir.
Seviye tespit sınavının Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce e-Sınav merkezlerinde yapılması esastır. Ortaokul 5-8'inci sınıflara devam etmek isteyen öğrenciler için yapılacak olan seviye tespit sınavı Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Ortaokulu sınav sorularından, ortaöğretim kurumlarına devam etmek isteyen öğrenciler için yapılacak olan seviye tespit sınavı Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi sınav sorularından oluşturulur.
Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı derslerinden başarılı olunması kaydıyla sınavdaki derslerden alınan puanların aritmetik ortalamasının ilköğretimde 50 puan ve ortaöğretimde 50 puan olması durumunda kişiler başarılı sayılacaklardır.
Denklik başvurusunun yapıldığı edenklik.meb.gov.tr adresi üzerindeki “Başvuru Sorgulama” sayfasından denklik başvuru sonucu izlenebilmektedir.
Türkiye’de Yabancı Dil Eğitiminde Kalitenin Yükseltilmesi-IPA III Projesi 2024-2029 yıllarını kapsayacak şekilde planlanmıştır.
Projenin ana hedefi; Türkiye’de yabancı dil eğitiminin kalitesini ve etkinliğini geliştirmek ve uluslararası standartlarla uyumlu hâle getirmektir.
Projenin alt hedefleri ise şu şekildedir:
- Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının yabancı dil eğitimine ilişkin kanıta dayalı politika önerileri geliştirmesine katkıda bulunmak,
- Yabancı dil öğretim sürecinin kalitesini artırmak için dört beceri yabancı dil yeterlik testleri ve dijital öğretim materyalleri geliştirmek,
- TTKB’nin yabancı dil eğitiminde Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı’nı (A-DOBM) etkin kullanma konusunda kurumsal kapasitesini artırmak.
Proje, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ortak finansmanı ile Avrupa Konseyi ve Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı iş birliği ile yürütülmektedir.
- Yabancı dil yeterlik testleri ve öğretim materyalleri geliştirme
- Politika önerileri hazırlama
- Kurumsal kapasite geliştirme
- Farkındalık ve yaygınlaştırma faaliyetleri düzenleme
Projenin çıktıları şu şekildedir:
- Dört Dil Becerisini Ölçen Testler: Öğrencilerin dil becerilerini (dinleme, konuşma, okuma, yazma) kapsamlı bir şekilde değerlendirmek üzere, D-AOBM standartlarıyla uyumlu yabancı dil yeterlilik testleri geliştirilecektir.
- D-AOBM Uyumlu Öğretim Materyalleri ve Dijital İçerikler: Dil öğretimini desteklemek için D-AOBM’ye uygun öğretim materyalleri ve dijital içerikler hazırlanarak öğretmenler ve öğrencilerin erişimine sunulacaktır.
- Ulusal Dil Profili Belgesi: Türkiye'nin dil eğitimi alanındaki durumu ve gelişim ihtiyaçlarını analiz eden, ulusal bir dil profili oluşturulacaktır.
- Veriye Dayalı Ulusal Politika Öneri Belgesi: Dil eğitimi kalitesini artırmak amacıyla, proje kapsamında elde edilen veriler ışığında bir politika öneri belgesi hazırlanacaktır.
Beklenen sonuçlar ise şu şekildedir:
- Kapsamlı Dil Değerlendirmesi: Dil becerilerinin dört temel beceri üzerinden değerlendirilmesi sağlanarak öğrencilerin dil öğrenme süreçleri daha bütüncül şekilde ele alınacaktır.
- Kaliteli ve Standartlara Uygun Materyallerin Yaygınlaştırılması: D-AOBM uyumlu materyaller, öğretmenler ve öğrenciler için erişilebilir hâle gelerek eğitim kalitesinin yükselmesine katkı sağlayacaktır.
- Dil Eğitimi Politikalarında Gelişim: Ulusal dil profili ve politika öneri belgeleri ile Türkiye'nin dil eğitimi alanındaki stratejilerinin belirlenmesine ve iyileştirilmesine destek sağlanacaktır.
Afet ve Acil Durumlarda Çocuk Hakları ve Eğitimi Projesi 2024-2027 yıllarını kapsayacak şekilde planlanmıştır.
Proje; Türkiye’de olası afet ve acil durumlarında çocuk haklarının, Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmeleri ve ulusal mevzuat çerçevesinde korunması ve güçlendirilmesini amaçlamaktadır.
Projenin hedefleri şu şekildedir:
- Bakanlığımız merkez/taşra teşkilatı personeline (öncelikle deprem bölgesinde çalışan) afet durumlarında çocuk haklarının korunması, güçlendirilmesine yönelik çocuk hakları temelli yaklaşım ile eğitim setlerinin oluşturulması ve eğitimlerin verilmesi,
- Öğretim programı yazarlarına, kitap yazarlarına, program ve kitap inceleme uzmanlarına eğitim ve öğretim materyallerinde özellikle afete yönelik içeriklerin çocuk hakları temelli yaklaşım ile yazılması ve incelenmesine yönelik eğitim setlerinin oluşturulması ve eğitimlerin verilmesi,
- Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde hazırlanmış/ hazırlanmakta olan afet ve acil durum eylem planlarının çocuk hakları temelli bir yaklaşım ile incelenmesi ve raporlaştırılması.
Bu proje, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ve UNICEF iş birliği ile yürütülmektedir.
- Öğretmenler
- Okul yöneticileri
- MEB AKUB personeli
- MEB Merkez/Taşra Teşkilat personeli (politika yapıcılar)
- Öğretim programları ve kitap yazarları
- Program ve kitap inceleme uzmanları
Öğrencilerin Söz Varlığının Tespiti, Geliştirilmesi ve İzlenmesi Projesi Nisan 2024’te başlamış olup 36 ay sürecek şekilde planlanmıştır.
Projenin amacı, öğrencilerin Türkçe dil gelişimini destekleyerek millî, manevi ve kültürel değerlere bağlılıklarını güçlendirmek, kelime hazinesini tespit ederek geliştirmek, kavram bilgisini geliştirmek, ders kitaplarındaki söz varlığını tespit edip zenginleştirmek ve okuma kültürünün oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürütmektir.
Projenin hedefleri şu şekildedir;
- Ders kitaplarındaki söz varlığını tespit etmek,
- Öğrencilerin sahip oldukları söz varlığını tespit etmek,
- Kazandırılması hedeflenecek öncelikli söz varlığı ögelerini belirlemek,
- Sözcük öğretimine yönelik özel olarak geliştirilmiş eğitim materyalleri hazırlamak,
- Ders kitaplarının hazırlanması sürecinde kullanılmak üzere alan terimleri listeleri oluşturmak,
- Eğitim materyallerinde kullanılmak üzere kültür taşıyıcısı temel eserlerden "Erdem-Değer-Eylem Modeli" bağlamında yer alan değerleri yansıtacak nitelikte okuma parçalarını tespit etmek ve bunları MEB Söz Varlığı Veri Tabanı'nda toplayarak ders kitabı yazarlarının ve öğretmenlerin istifadesine sunmak,
- Elde edilen söz varlığı veri tabanı ve listelerinden yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılmak üzere kur seviyelerine (A1-A2, B1-B2, C1) göre tasnif edilmiş söz varlığı listeleri oluşturmak ve bu listeleri yabancılara Türkçe öğretimi alanında çalışan kurumların, yazarların, öğretmenlerin ve akademisyenlerin istifadesine sunmak,
- Öğrencilerin söz varlığını geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütmek,
- Öğrencilerin okuma kültürünün oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürütmek.
Bu proje, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Genel Müdürlükler ile kamu kurumları ve üniversiteler iş birliğinde yürütülmektedir.
Projenin hedef kitlesini okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri oluşturmaktadır.
- Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde her bir sınıf seviyesi için kazandırılması hedeflenen kelime, kavram, deyim ve atasözü gibi söz varlığı unsurlarına yönelik listeler hazırlanacaktır.
- Oluşturulacak bu listeler, öğretim programları ile ders kitaplarının hazırlanmasında dikkate alınabileceği gibi çocuk edebiyatı ürünlerinin oluşturulmasında da kullanılabilecektir.
- Proje ile öğrencilerin söz varlığı gelişimleri desteklenmiş olacaktır.
Türkçe ve Dil Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TDE-ARGEM) 16.09.2021 tarihinde kurulmuştur. TDE-ARGEM, Türkçenin ana dili olarak öğretimi, yabancı dil olarak öğretimi, iki dillilere öğretimi ve Türk soylulara öğretimine yönelik faaliyetler yürütmektedir. Ayrıca İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca, Arapça, Çince ve Rusça dillerindeki çalışmalar yürütmeyi hedeflemektedir.
TDE-ARGEM'in amacı Türkçe (ana dili ve yabancı dil olarak) ve yabancı dil eğitim ve öğretiminde Bakanlık içi koordinasyonu sağlamak, Türkçe ve dil eğitim öğretimini kalite, eşitlik ve etkililik ilkeleri ile millî ve toplumsal değerlere dayalı olarak geliştirmeye katkı sağlamaktır.
Türkçe ve Dil Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Merkezinin görev ve sorumlulukları şunlardır:
- Bakanlık bünyesindeki diğer birimlerle iş birliği yaparak Türkçe ve dil eğitimi ile ilgili politika ve stratejiler geliştirmek,
- Türkçe ve dil eğitiminin geliştirilmesine yönelik proje ve program geliştirme çalışmalarına kaynaklık etmek üzere modeller, çerçeve programlar ve rehber metinler hazırlamak,
- Bakanlık bünyesinde Türkçe ve dil eğitimi ile ilgili yürütülen çalışmaların niteliğinin artırılması için ilgili birimlerin çalışmalarını takip etmek,
- Merkezin amaçları doğrultusunda Türkçe ve dil eğitimi üzerine izleme çalışmaları yapmak ve yayımlamak,
- Türkçe ve dil eğitimi ile ilgili ulusal ve uluslararası boyuttaki çalışmaları takip etmek; araştırma geliştirme faaliyetleri yapan kişi, kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapmak,
- Türkçe ve dil eğitimi üzerine politikalar belirlemek için ulusal ve uluslararası bilimsel toplantı ve etkinlikler düzenlemek,
- Bakanlık bünyesinde görev alan (Türkçe ve dil eğitimi branşlarında) öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak hizmet içi eğitimler düzenlemek,
- Türkçe ve dil eğitimiyle irtibatlandırılacak çalışma ve araştırmalar yapmak,
- Türkçe ve dil eğitimiyle ilgili toplumsal duyarlılığı artırmak ve öğrencilerin dili iyi kullanan bireyler olarak yetişmelerine yönelik, eğitici ve geliştirici faaliyetlere ilişkin ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmaktır.
Yabancı Dil Eğitiminin Geliştirilmesi Projesi (YADEG) başvurusu, 15/01/2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “2021 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulamasına Dair Karar” ile kabul edilmiştir. Birçok alt faaliyete sahip olan projenin temel amacı, Türkiye’deki Türkçe ve dil eğitim kalitesinin uluslararası standartlara uygun bir şekilde öğrenci, öğretmen ve öğretim programı gibi boyutları kapsayarak bilimsel veriler ışığında geliştirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda yapılan ana faaliyetler çalıştaylar, eğitim materyali içerik geliştirme, konferanslar ve hizmet içi eğitimler şeklindedir.
Bu kapsamda Bakanlığımızın hâlihazırda yabancı dil öğretim programlarında uygulanan Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni (D-AOBM) dokümanının farklı dil branşlarından öğretmenlere ve ilgili paydaşlara ulaşılabilir kılınması amacıyla İngilizceden Türkçeye çevirisi yapılmıştır. Avrupa Konseyi ile iş birliği içerisinde yürütülen süreç sonunda (Eylül 2021) ilgili kitap hem Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı hem de Avrupa Konseyinin internet sitesinde çevrim içi olarak erişime açılmıştır.
D-AOBM Tamamlayıcı Cilt ile uyumlu, etkili dil öğretim uygulamalarının yaygınlaştırılması ve bu doğrultuda geliştirilen eğitim içeriklerinin ülke çapında dil öğretmenleri ile paylaşılması amacıyla 16-18 Mayıs 2022 tarihlerinde İstanbul’da 300 kişinin katıldığı bir konferans düzenlenmiştir. Konferans için 61 adet en iyi uygulama seçilmiştir. Uygulama sunumlarının kayıtları kurumsal sosyal medya hesapları üzerinden kamuoyu ile paylaşılmış ve konferans bildiri kitabı hazırlanmıştır.
Bakanlığımızın hâlihazırda yabancı dil öğretim programlarında uygulanmakta olan D-AOBM’nin yabancı dil öğretmenleri tarafından doğru ve etkin kullanımını artırmak amacıyla 60 saatlik İngilizce bir eğitim seti hazırlanmıştır. Bu eğitim setinin içeriği İngiltere’den gelen 3 uzman tarafından İngilizce öğretmenlerinden oluşan 25 kişilik çekirdek eğitmen grubuna 19-30 Eylül 2022 tarihleri arasında Ayvalık Cunda Uygulama Otelinde verilmiştir. İlgili eğitimlerinin şelale yöntemiyle sahaya yaygınlaştırılması kapsamında, TDE-ARGEM tarafından 10 günlük eğitim seti uyarlanarak 7 günlük eğitim seti oluşturulmuştur. Rize Çayeli ve Aksaray Hizmetiçi Eğitim Enstitülerinde düzenlenen eğitimler, çekirdek eğitmen grubundan seçilen toplam 20 İngilizce öğretmeni tarafından 224 İngilizce öğretmenine verilmiştir. 16-22 Ekim 2023 tarihlerinde Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsünde 140 öğretmene 7 günlük eğitici eğitimi, 11-17 Aralık 2023 tarihlerinde Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsünde 160 öğretmene eğitici eğitimi düzenlenmiştir. İlgili eğitimlerin şelale yöntemiyle sahaya yaygınlaştırılması kapsamında, TDE-ARGEM tarafından 7 günlük eğitici eğitim seti uyarlanarak 5 günlük eğitim seti oluşturulmuştur. Bu kapsamda, 25-29 Eylül 2023 tarihlerinde Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni (D-AOBM) Tamamlayıcı Cilt Eğitimi 10 ilde, 20-24 Kasım 2023 tarihlerinde 20 ilde, 4-8 Aralık 2023 tarihlerinde 20 ilde gerçekleştirilmiştir.
04-13 Mart 2024 tarihleri arasında Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü iş birliği ile Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni (D-AOBM) Tamamlayıcı Cilt Çekirdek Eğitici Eğitimi (10 günlük) düzenlenmiştir. Equals ile yapılan sözleşme doğrultusunda yurt dışından gelen uzmanlar tarafından gerçekleştirilen eğitime Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından millî eğitim uzmanları ve İngilizce öğretmenleri (10 kişi) katılım sağlamıştır.
19-24 Şubat 2024 tarihlerinde Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni (D-AOBM) Eğitici Eğitimi (6 günlük) düzenlenmiştir. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından, ilgili Genel Müdürlüklerden millî eğitim uzmanları ve İngilizce öğretmenleri ile Ankara ilinden İngilizce öğretmenleri eğitici eğitimine katılım sağlamıştır. 9-14 Eylül 2024 tarihleri arasında Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsünde 164 İngilizce öğretmeninin katılımıyla D-AOBM eğitici eğitimi gerçekleştirilmiştir. 14-19 Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul Ataşehir Zübeyde Hanım Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulunda 118 İngilizce öğretmeninin katılımıyla D-AOBM eğitici eğitimi gerçekleştirilmiştir. 15-19 Nisan 2024 tarihlerinde Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni (D-AOBM) Tamamlayıcı Cilt Eğitimi (5 günlük) 27 il merkezinde toplamda 31 sınıfta gerçekleştirilmiştir. 6-10 Mayıs 2024 tarihlerinde Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni (D-AOBM) Tamamlayıcı Cilt Eğitimi (5 günlük) 37 il toplam 42 sınıfta gerçekleştirilmiştir. 7-11 Ekim 2024 tarihleri arasında 24 ilde D-AOBM mahalli eğitimleri gerçekleştirmiştir.
TDE-ARGEM’de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca desteklenen, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yürütülen Yabancı Dil Eğitiminin Geliştirilmesi (YADEG) Projesi kapsamında dil eğitiminin geliştirilmesi, bu alanda iyi örneklerin görünür hâle getirilmesi ve öğretmenlerin teşvik edilmesi amaçlarıyla “Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansları” düzenlenmektedir.
İlk konferans, Türkçe ve dil eğitiminde çağı yakalayan, teknolojik gelişmelerden faydalanan, yeni fikirler üreten öğretmenler ve akademisyenlerimizin çalışmalarının duyurulması ve eğitim sistemimizdeki iyi örneklerin yaygınlaştırılması amacıyla 16-18 Mayıs 2022’de düzenlenen “Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Eylem Araştırması Konferansı”dır. Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Eylem Araştırması Konferansı Bildiri Kitabı’na (https://meb.ai/U7uhlHI) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı internet sitesinden ulaşılabilmektedir.
26-29 Eylül 2022’de Türkçe öğretimi süreçlerini değerlendirmek ve bu değerlendirmelerden hareketle var olan durumu geliştirmek, tespit edilen sorunlara çözüm önerileri sunmak amacıyla alan uzmanları, uygulayıcılar ve ilgili kurumlarla “Türkiye’de ve Dünyada Türkçenin Öğretimi Çalıştayı" düzenlemiştir. Türkiye’de ve Dünyada Türkçenin Öğretimi Çalıştayı Sonuç Raporu Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı internet sitesinde ilgililerin istifadesine sunulmuştur.
İkinci konferans, “Türkçe Öğretiminde İyi Uygulamalar Konferansı” Türkçenin ana dili ve yabancı dil olarak öğretimi ile iki dillilere ve Türk soylulara öğretimine yönelik olarak 2-4 Mayıs 2023’te düzenlenmiştir. Türkçe Öğretiminde İyi Uygulamalar Konferansı Bildiri Kitabı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı internet sitesinde yer almaktadır.
Bu çalışmaların devamı olarak Türkçe ve dil eğitimi alanındaki üçüncü konferans olan “Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı” Türkçe ve Dil Eğitiminde ‘Yenilikçi ve Keşfedici Yaklaşımlar’ temasıyla 22-24 Mayıs 2024’te Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı Bildiri Kitabı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı internet sitesinde ilgililerin istifadesine sunulmuştur.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı tarafından fonlanan ve Talim ve Terbiye Kurulı Başkanlığı tarafından yürütülen Yabancı Dil Eğitiminin Geliştirilmesi (YADEG) Projesi kapsamında Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni (D-AOBM) Tamamlayıcı Cilt Eğitici Eğitimi, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni’nin İngilizce öğretmenleri tarafından daha iyi anlaşılması, standart bir ölçme değerlendirme sisteminin benimsenmesi ve öğretmenlerin metin ile ilgili farkındalık kazanmaları amacıyla düzenlenmektedir.
Millî Kültür ve Değerler Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Merkezi, öğrencilerin millî, manevi, insani, ahlaki ve kültürel değerlere sahip; duyarlı, bilinçli ve sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Merkezin temel hedefi, ülkemizin köklü tarihî, kültürel ve ahlaki değerlerini genç nesillere kazandırmak ve bu süreçte eğitim politikaları ve stratejileri geliştirmektir. Bu hedefe ulaşmak için merkez; değerler eğitiminin etkinliğini artıracak araştırmalar yapmak, politika önerileri sunmak ve öğretmenler ile eğitim liderlerinin uygulamalarını destekleyecek faaliyetler gerçekleştirmeyi planlamaktadır.
Millî Kültür ve Değerler Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Merkezinin görev ve sorumlulukları şunlardır:
- Bakanlık bünyesindeki diğer birimlerle iş birliği yaparak millî kültür ve değerler eğitimi ile ilgili politika ve stratejiler geliştirmek,
- Bakanlık bünyesinde millî kültür ve değerler eğitimi ile ilgili yürütülen çalışmaların niteliğinin artırılması için ilgili birimlerin çalışmalarını takip etmek ve iş birliği yapmak,
- Millî kültür ve değerlerimiz doğrultusunda okul kültürünün geliştirilmesine yönelik proje ve program geliştirme çalışmalarına kaynaklık etmek üzere modeller, çerçeve programlar ve rehber metinler hazırlamak.
- Merkezin amaçları doğrultusunda millî kültür ve değerler eğitimi üzerine izleme çalışmaları ve araştırmalar yapmak ve yayımlamak.
- Millî kültür ve değerler eğitimi ile ilgili ulusal ve uluslararası boyuttaki çalışmaları takip etmek, araştırma geliştirme faaliyetleri yapan kişi, kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapmak,
- Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim seviyelerinde millî kültür ve değerler bilinci oluşturmak için politika önerilerinde bulunmak,
- Millî kültür ve değerler eğitimi üzerine politikalar belirlemek için ulusal ve uluslararası bilimsel toplantı ve etkinlikler düzenlemek,
- Millî kültür ve değerler eğitiminde kültür ve medeniyet dilimiz Türkçenin zenginliklerinden istifade edilerek öğrencilerin okuma yazma alışkanlıklarını arttırmak ve Türkçenin doğru kullanımını desteklemek üzere çalışmalar yapmak,
- Millî kültür ve değerler eğitiminde hayatın her alanını kültürümüzle, medeniyetimizle, millî ve manevi değerlerimizle irtibatlandıracak çalışma ve araştırmalar yapmak,
- Millî kültür ve değerler eğitimiyle toplumsal duyarlılığı artırmak ve öğrencilerin sorumluluk sahibi iyi birer insan olarak yetişmelerine yönelik, eğitici ve geliştirici faaliyetlere ilişkin ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmaktır.
Merkezin amacı, çocuk haklarının insan hakları ilkelerine uygun olarak korunması ve yaygınlaştırılması ile millî-toplumsal değerlere dayalı olarak eğitim sisteminin geliştirilmesine katkı sağlamaktır.
Çocuk Hakları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ÇH-ARGEM), çocuk haklarının insan hakları ilkelerine uygun olarak korunması ve yaygınlaştırılması ile millî toplumsal değerlere dayalı olarak eğitim sisteminin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla 25.12.2019 tarihinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı bünyesinde kurulmuştur.
Çocuk Hakları Araştırma ve Geliştirme Merkezinin görevleri:
a) Bakanlık içinde çocuk hakları ile ilgili kalite, eşitlik, etkililik, fırsat eşitliği ilkelerine uygun politika ve stratejiler geliştiren birimlerle çalışmalar yapmak,
b) Bakanlık içinde çocuk hakları ile ilgili yürütülen çalışmaların niteliğinin artırılması için ilgili birimlerin çalışmalarını takip etmek ve iş birliği yapmak,
c) Çocuk hakları ile ilgili ulusal ve uluslararası boyuttaki gelişmeleri takip etmek, araştırma geliştirme faaliyetleri yapan kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapmak,
ç) Merkezin amacı doğrultusunda çocuk hakları üzerine araştırma yapmak,
d) Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim seviyelerinde çocuk hakları bilinci oluşturmak için politika önerilerinde bulunmak,
e) Çocuk hakları üzerine politikalar belirlemek için tavsiye kararların alınacağı bilimsel toplantılar düzenlemek,
f) Çocuk haklarına yönelik toplumsal duyarlılığı artırmak ve çocuğun üstün yararı ilkesi kapsamında aileye yönelik, koruyucu, önleyici, eğitici ve geliştirici faaliyetlere ilişkin ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmaktır.
Çocuk Hakları Araştırma ve Geliştirme Merkezi, çocuk hakları konusunda ulusal ve uluslararası raporları takip etmekte, çocuk hakları ve insan hakları ile ilişkili toplantı, etkinlik ve konferanslara katılım sağlamakta; ilgili eylem ve stratejik planlara görüş bildirmekte ve çocuk hakları konusunda araştırma ve proje faaliyetleri yürütmek sureti ile çocuk haklarının korunması ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamaktadır.
Araştırma uygulama izinleri ile ilgili usul ve esaslar 2024/41 sayılı “Araştırma Uygulama İzinleri Genelgesi”nde belirtilmektedir. Söz konusu genelgeye https://meb.ai/LtTP5H adresinden erişim sağlanmaktadır.
Araştırma Uygulama İzinleri Genelgesi 14.06.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Araştırma Uygulama İzinleri Genelgesi, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her türlü teşkilatta (merkez teşkilat, taşra teşkilatı ve yurt dışı teşkilatı) yapılacak ulusal ve uluslararası araştırma uygulamalarına ilişkin izinleri kapsamaktadır.
Bireysel araştırmacılar, akademik personeller, üniversite öğrencileri, kamu kurum kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve danışmanları aracılığıyla zorunlu eğitim kapsamındaki öğrenciler başvuru yapabilir.
İzin başvuruları ile ilgili iş ve işlemler 16 Temmuz 2024 tarihinden itibaren “Araştırma Uygulama İzinleri Başvuru ve Değerlendirme Modülü” üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda izin başvuruları için https://arastirmaizinleri.meb.gov.tr/ adresinden erişim sağlanmaktadır.
Araştırma uygulama izin başvuruları, örneklem/çalışma grubu kapsamına göre farklı birimler tarafından değerlendirilmektedir. Örneklemi/Çalışma grubu;
- Bir-altı ili kapsayan araştırmalar için izin işlemleri, ilgili il millî eğitim müdürlüğü/müdürlükleri tarafından yürütülmektedir. İl millî eğitim müdürlüğü/müdürlükleri, modüle yüklenen bilgi ve belgelerin uygunluğunu denetler ve uygun bulunan başvuruları onaylar, uygun bulunmayanları gerekçelendirerek reddeder. Değerlendirme sonucunda en az bir farklı karar oluşursa, başvuru Bakanlık ilgili merkez birim(ler)ine yönlendirilir ve ret gerekçeleri incelenerek başvuru değerlendirilir.
- Yedi-on iki ili kapsayan araştırmalar için izin işlemleri, Bakanlık ilgili merkez birim(ler)i tarafından yürütülmektedir. Bu birimler modüle yüklenen bilgi ve belgeleri değerlendirir ve uygun bulunan başvuruları onaylar, uygun bulunmayanları gerekçelendirerek reddeder. Bakanlık merkez birimlerinin başvuruyu değerlendirmeleri sonucunda en az bir farklı karar oluşursa, başvuru Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına yönlendirilir ve Başkanlık ret gerekçelerini inceleyerek son kararı verir.
- 13 ve üzeri ili kapsayan araştırmalar için izin işlemleri, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Bu tür araştırmalarda, araştırmacı örneklem büyüklüğü veya çalışma grubundaki kişi sayısına ilişkin gerekçe sunmalıdır. İlk değerlendirme örneklem büyüklüğü veya çalışma grubundaki kişi sayısına ilişkin yapılmaktadır. Bu nedenle gerekçeler bilimsel nitelikte sunulmalıdır. Gerekçe, tez önerisinde veya araştırma/proje bilgilerinde belirtilmeli ve modülde "Örneklem Çalışma Grubuyla İlgili Varsa Özel Bilgiler" kısmında ifade edilmelidir. Eğer gerekçe uygun bulunursa, başvuru Bakanlık ilgili merkez birim(ler)ine yönlendirilir; uygun bulunmazsa reddedilir. Yönlendirilen başvuruyla ilgili olarak Bakanlık ilgili merkez birim(ler)i modüle yüklenen bilgi ve belgelerin uygunluğunu değerlendirir.
- Yurt dışı teşkilatlarını (temsilcilik/okullar) ilgilendiren izin işlemleri, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Bu birimler, modüle yüklenen bilgi ve belgelerin uygunluğunu denetler ve uygun bulunan başvuruları onaylar; uygun bulunmayan başvuruları gerekçelendirerek reddeder. Değerlendirme sonucunda farklı bir karar oluşursa, başvuru Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına yönlendirilir ve Başkanlık ret gerekçelerini inceleyerek son kararı verir.
- Bakanlık merkez birim(ler)ini ilgilendiren araştırma uygulama izin başvuruları, Bakanlık ilgili merkez birim(ler)i tarafından değerlendirilir. Bu birimler modüle yüklenen bilgi ve belgeleri denetler, uygun bulunan başvuruları onaylar ve uygun bulunmayanları gerekçelendirerek reddeder. Değerlendirme sonucunda en az bir farklı karar oluşursa, başvuru Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına yönlendirilir ve Başkanlık ret gerekçelerini inceleyerek son kararı verir.
Araştırma uygulama izin başvuruları için “İnceleme Sürecinde Dikkat Edilecek Kriterler” hazırlanmıştır. Bu kriterlere https://meb.ai/UvCndG2 adresinden, Araştırma Uygulama İzinleri Başvuru ve Değerlendirme Modülü’nde yer alan “Başvuru” ekranından erişilmektedir.
Araştırma uygulama izin başvuruları, değerlendirme süreleri araştırma kapsamında yer alan il ya da Bakanlık merkez birimi sayısına göre değişmektedir.
Araştırma uygulama izin başvuruları,
- Tek bir ili kapsıyorsa, en fazla 30 gün içerisinde ilgili il millî eğitim müdürlüğü tarafından değerlendirilip sonuçlandırılır.
- Birden fazla ili kapsıyorsa, başvuru 15 gün içerisinde ilgili il millî eğitim müdürlükleri, 15 gün içerisinde Bakanlık ilgili merkez birim(ler)i ve 15 gün içerisinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından olmak üzere toplamda en fazla 45 gün içerisinde değerlendirilip sonuçlandırılır.
- Bakanlık merkez teşkilatını ilgilendiriyorsa, başvuru 30 gün içerisinde Bakanlık ilgili merkez birimleri tarafından, 15 gün içerisinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından olmak üzere toplamda en fazla 45 gün içerisinde değerlendirilip sonuçlandırılmaktadır.
Araştırmanın uygulanacağı okul/kurum türü, araştırmacı tarafından belirlenmektedir. Araştırmacının veri toplaması için uygun okul/kurum isimleri, ilgili il millî eğitim müdürlüğü tarafından seçilmektedir. Araştırmacı, uygulama yapacağı okul/kurum ile ilgili varsa özel bilgileri yazabilmektedir. İlgili modülde, uygulama bilgileri adımında “Örneklem Çalışma Grubuyla İlgili Varsa Özel Bilgiler” bölümü bu amaçla hazırlanmıştır.
Eylem araştırması, deneysel araştırmalar ya da belli bir aracın uygulanmasını gerektiren araştırmalarda araştırmacı okul/kurum isimlerini “Örneklem Çalışma Grubuyla İlgili Varsa Özel Bilgiler” bölümünde belirtebilir. Ancak anket, ölçek uygulamalarında veya görüşme yapıldığında okul/kurum isimleri belirtilememelidir.
Araştırmacı, örneklem/çalışma grubu kapsamında okulda/kurumda bulunan öğrenci/öğretmen/yönetici ile uygulama yapacaksa, modül üzerinden uygulama bilgileri adımında uygulama yapacağı MEB teşkilatı olarak “okulu/kurumu” seçmelidir.
Araştırmacının modüle yüklediği belgelerde yer alan okul/kurum türü ve sayısına ilişkin bilgiler ile araştırmacının modül üzerinden seçtiği okul/kurum türü ve sayısına ilişkin bilgiler aynı olmalıdır. Başka bir ifadeyle; modül üzerinden yapılan okul/kurum tür ve sayısına ilişkin bilgiler, araştırmacının yüklediği belgelerde de belirtilmelidir. Uygulama bilgilerinin yanlış seçilmesi araştırmanın reddedilmesine sebep olmaktadır.
Araştırmacı, ancak mücbir sebepler oluştuğu durumda okul/kurum türü ve sayısına ilişkin değişiklik talebinde bulunabilir. Bu durumda araştırmacı, il millî eğitim müdürlüklerine dilekçe yoluyla değişiklik talebinde bulunmalıdır. Mücbir sebep; hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan salgın hastalık, afet, izin alınan okul/kuruma ilişkin değişikliklerin oluşması (kapanması, yer değiştirmesi, tadilata alınması, başka okul türüne dönüştürülmesi gibi) ve buna benzer oldukça önemli durum teşkil eden hâllerdir.
Araştırma Uygulama İzinleri Başvuru ve Değerlendirme Modülü’nde “Başvuru” ekranından giriş yapıldığında “Ses Görüntü Kaydı Öğretmen Yönetici Onam Formu” ve “Ses Görüntü Kaydı Veli Onam Formu” yer almaktadır. Eğer araştırmacının üniversitesi tarafından belirlenen ses/görüntü kaydına ilişkin zorunlu formu yok ise araştırmacı bu örnek formları kullanmalıdır. Bu formlarda araştırmasına ilişkin bilgileri yazarak formları modüle yüklemelidir. Ayrıca araştırmacı ses/görüntü kaydı alacaksa bu durumu tez önerisinde ya da araştırma/proje bilgileri adlı belgede ifade etmelidir.
Uygulama yapılacak örneklem veya çalışma grubuna sunulacak belgelerde (araştırmanın başlığı dahil) reklam unsuru içeren ögeler bulunmamalıdır. Bu belgelerde marka adları yerine genel ifadeler kullanılmalıdır. Örneğin, “WhatsApp” yerine “mesajlaşma uygulaması” gibi genel terimler tercih edilmelidir.
Millî Eğitim dergisinin amacı, eğitim ve öğretim alanında bilgi üretimi ve paylaşımını teşvik etmektir. Dergi; bilimsel kuramsal yaklaşımlar ve uygulamalı çalışmalar aracılığıyla eğitim sisteminin çeşitli bileşenlerine dair bilgi, sorun ve önerilerin detaylı bir şekilde ele alınmasını, tartışılmasını ve bu bilgilerin geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmasını sağlamayı amaçlar. Eğitimde nitelikli gelişimi desteklemek adına, akademik topluluk, eğitimciler ve politika yapıcılar için önemli bir yayın organıdır.
Dergide eğitim politikaları, eğitim programları, öğretim yöntemleri, öğrenci gelişimi, eğitim teknolojileri, eğitim yönetimi, eğitimde ölçme ve değerlendirme, rehberlik ve psikolojik danışmanlık gibi çeşitli konularda özgün ve nitelikli araştırmalar yayınlanmaktadır. Yayınlanacak makalelerde, araştırmaya dayalı ve bilimsel yöntemlerle hazırlanmış olmaları, alana yenilikçi katkılar sunmaları, uygulamaya yönelik somut öneriler geliştirmeleri, yeni ve farklı gelişmeleri ele almaları ve güncel sorunlara çözüm üretmeleri gibi önemli unsurlar göz önünde bulundurulmaktadır. Ayrıca, dergi yalnızca teorik yaklaşımlara değil, aynı zamanda uygulamalı çalışmalara da yer vererek eğitimde karşılaşılan sorunların çözümüne katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Millî Eğitim dergisi aşağıda belirtilen indekslerde taranmaktadır:
- TÜBİTAK ULAKBİM Türkçe veri tabanı (TR Dizin)
- EBSCO
- SCOPUS
- SOBIAD
- UDL-EDGE (i-Focus, i-journals, i-future)
Millî Eğitim dergisi, 1 Şubat, 1 Mayıs, 1 Ağustos ve 1 Kasım olmak üzere yılda 4 sayı olarak yayımlanmaktadır.
Millî Eğitim dergisine başvuru, DergiPark üzerinden yapılmaktadır. https://dergipark.org.tr/tr/pub/milliegitim adresinde dergi yayın ilkeleri, amaç ve kapsam bilgileri ile başvuru süreci açıklanmaktadır. İlgili web adresinde “Makale gönder” sekmesinden makale başvurusu yapılmaktadır.
- Başvuru Dilekçesi: Makale adı, makale türü, yazar adları, yazarların iletişim bilgileri (e-posta, telefon, görev yeri) ve ORCID bilgileri yer almalıdır. (DergiPark sistemine yüklenirken dosya ismi “Başvuru Dilekçesi” olmalıdır.)
- İsimli makale: Makalenin yazar isimli tam metni Word dosyası formatında olmalıdır. (DergiPark sistemine yüklenirken dosya ismi “Tam Metin_İsimli” olmalıdır.)
- İsimsiz makale: Makalenin yazar isimsiz tam metni Word dosyası formatında olmalıdır. Makale dosyaları sisteme yüklenirken isimsiz dosya "tam metin" olarak yüklenmelidir. (DergiPark sistemine yüklenirken dosya ismi “Tam Metin_İsimsiz” olmalıdır.)
- Benzerlik raporu: Makale sahipleri, başvuru esnasında benzerlik raporu için sistem tarafından intihal.net adresine yönlendirilecektir. Raporun tamamı PDF formatında sisteme yüklenmelidir. (DergiPark sistemine yüklenirken dosya ismi “Benzerlik Raporu” olmalıdır.)
- Telif Hakkı Devir Formu: Yazar/ların bilgileri ve imzaları yer almalıdır. (DergiPark sistemine yüklenirken dosya ismi “Telif Hakları Devir Formu” olmalıdır.)
- Etik Kurul Onay Belgesi: Tüm makaleler için "Etik Kurul Onay Belgesi” sunulmalıdır. Etik Kurul Onay Belgesi gerekmeyen durumlarda yazarlar bunun gerekçesini açıklayan bir belgeyi sisteme yüklemelidir. Etik Kurul Onayı’nın alındığı kurum, tarih ve karar sayısı makalenin yöntem bölümünde belirtilmelidir. Eğer Etik Kurul Onayı’na ihtiyaç yoksa yine yöntem bölümünde gerekçesi açıklanmalıdır. Araştırma için alınan kurumsal ya da bireysel uygulama izinleri Etik Kurul Onayı yerine geçmez. (DergiPark sistemine yüklenirken dosya ismi “Etik Kurul Onay Belgesi” olmalıdır.)
- Araştırma ve Uygulama İzin Belgesi: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her türlü teşkilatta (merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı) yapılan ulusal ve uluslararası araştırma uygulamalarına yönelik Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış ‘Araştırma ve Uygulama İzin Belgesi’ sisteme yüklenmelidir. (DergiPark sistemine yüklenirken dosya ismi “Araştırma ve Uygulama İzin Belgesi” olmalıdır.)
- Makale Başvuru Ücreti Dekontu: Millî Eğitim dergisinde 15.05.2024 tarihinden itibaren her bir makale gönderimi için ücret talep edilir. Bu ücret makalenin kabul veya ret şartına bağlı olmaksızın makale başvurusu esnasında alınır. Hiçbir durumda iade edilmez. Detaylı bilgi ücret politikası sayfasında yer almaktadır. (DergiPark sistemine yüklenirken dosya ismi “Dekont” olmalıdır.)
Millî Eğitim dergisi yayın ilkeleri aşağıda açıklanmıştır:
- Millî Eğitim Dergisine gönderilecek makalelerin, özgün ve daha önce hiçbir yayın organında yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekir.
- Makaleler; dipnotlar, özetler, kaynakça vb. hariç en fazla 8.000 kelimeden oluşmalıdır. Belirtilen kelime sınırlarının üzerinde veya altında olan makaleler değerlendirilmeden yazar(lar)ına iade edilir.
- Makalelerde yazar katkıları, çıkar çatışması, etik beyanı, Etik Kurul izni, finansman, telif hakları, veri kullanılabilirliği beyanı ve varsa yazma yardımı için yapay zekâ kullanımına ilişkin bilgiler yer alır.
- Tüm yazarlar eksiksiz olarak listelenmelidir, "hediye" ya da "gizli" yazarlık kesinlikle yasaktır.
- Makalelerde, dezavantajlı gruplar ve hassas gruplarla ilgili ifadelerde saygılı, kapsayıcı ve ötekileştirmeyen bir dil kullanılması esastır. Dil, akademik yazının nesnelliğini bozmayacak ve kişilerin onurunu zedelemeyecek nitelikte olmalıdır.
- Tüm araştırma süreçlerinde ve makalelerde, kişi ya da grupların rızası alınmış olmalı ve etik kurallara uygun bir biçimde gizlilik ve mahremiyet korunmalıdır.
- Başvuru şartlarına, derginin yazım kurallarına, makale şablonuna, derginin kapsamına, bilimsel gerekliliklere, yasal ve etik ilkelere uygun olmayan makaleler ön inceleme aşamasında reddedilir.
- Millî Eğitim dergisine gönderilen makaleler en az iki hakemin olumlu değerlendirmesi, ilgili editörün uygun bulması ve Yayın Kurulunun olumlu kararından sonra yayımlanır. Yayımlanan makalelerin sorumluluğu yazarlarına aittir. Makalelerdeki görüşler Millî Eğitim dergisine mal edilemez.
Millî Eğitim dergisine gönderilecek makalelere yönelik etik ilkeler aşağıda sıralanmıştır:
- Hassas grupları içeren araştırmalarda, kişilerin haklarını ve refahlarını korumak için riskler değerlendirilip önlemler alınmalı, katılımcılar bilgilendirilip gönüllü katılım sağlanmalıdır. Ayrıca bu grupları içeren araştırmalar için Etik Kurul Onayı alınmalı, süreç boyunca etik standartlar gözetilmeli ve düzenli raporlama yapılmalıdır.
- Reşit olmayan katılımcılar için ebeveyn veya yasal vasi onayı alınmalıdır.
- Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda gerçekleştirilecek araştırmalar için araştırmacı/lar tarafından "Araştırma Uygulama İzinleri Başvuru ve Değerlendirme Modülü"nde yer alan https://arastirmaizinleri.meb.gov.tr/ adresinden başvuru yaparak izin alınmalıdır.
- Katılımcılar araştırmanın amaçları ve riskleri hakkında detaylı bir biçimde bilgilendirilmeli ve katılımcılara yazılı onam formu imzalatılmalıdır. Yazılı onam formunda anlaşılır bir dil kullanılmalı ve katılımcıların soruları araştırmacılar tarafından yanıtlanmalıdır.
- Katılımcıların kişisel bilgileri gizli tutulmalı ve yalnızca araştırma amacıyla kullanılmalıdır. Veriler anonimleştirilmeli ve izinsiz paylaşım yapılmamalıdır.
- Katılımcıların izni olmadan araştırma verileri üçüncü kişilerle paylaşılmamalıdır. Ancak, yasal gereksinimler veya etik zorunluluklar ortaya çıktığında, bu veriler dikkatlice ve uygun yöntemlerle paylaşılmalıdır.
- Etik ihlallerin tespit edilmesi durumunda, ilgili makale yayından geri çekilecek ve gerekirse ilgili kurumlar ve akademik kuruluşlar bilgilendirilecektir. Adli ve idari işlemler başlatılacaktır.
Millî Eğitim dergisinin yayın kapsamı dışında kalan ve bu nedenle editörler tarafından doğrudan reddedilecek makale konuları şunlardır:
- Eğitimle doğrudan bağlantılı olmayan, psikoloji, sosyoloji, ekonomi gibi alanlarda eğitimle ilişkisi zayıf olan çalışmalar,
- Eğitim uygulamalarıyla ve/veya pedagojik yöntemlerle ilgili olmayan, sadece teorik, felsefi veya tarihsel incelemeler.
10/7/2018 tarih ve 30474 sayılı Resmî Gazete' de 1 Sayılı "Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"nde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına ilişkin görev ve tanımlar belirtilmiştir. Başkanlığın görevlerine ilişkin detaylı bilgiye https://ttkb.meb.gov.tr/www/kurum-hakkinda/icerik/491 adresinden ulaşılabilir.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Yönetmeliği 7. maddesine göre Kurul; Başkan ve on Kurul üyesinden oluşur. Kurul, evrensel değer ve standartları göz önünde bulundurarak, kalite, eşitlik ve etkililik ilkeleri ile millî ve toplumsal değerlere dayalı bir eğitim sistemi oluşturmak amacıyla aşağıdaki görevleri yerine getirir.
- Eğitim sistemini, eğitim ve öğretim plan ve programlarını, ders kitaplarını hazırlatmak, hazırlananları incelemek veya inceletmek, araştırmak, geliştirmek ve uygulamaya ilişkin görüşlerini Bakan’a sunmak.
- Bakanlık birimlerince hazırlanan eğitim ve öğretim programları, ders kitapları, yardımcı kitaplar ile öğretmen kılavuz kitaplarını incelemek, inceletmek ve sonucunu Bakan’a sunmak.
- Yurt dışı eğitim ve öğretim kurumlarından alınmış, ilköğretim ve ortaöğretim diploma ve öğrenim belgelerinin derece ve denkliklerine ilişkin ilke kararlarını Bakan’ın onayına sunmak.
- Eğitim ve öğretimle ilgili konularda Bakanlığın diğer birimleri ile iş birliği yapmak.
Talim ve Terbiye Kurulu ve görevleri hakkındaki detaylı bilgiye https://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2022_12/10135702_ttkbyonetmeligi20221210.pdf adresinden ulaşılabilir.
Talim ve Terbiye Kurulunun çalışma usul ve esasları, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Yönetmeliği’nin 23. maddesinde belirtilmiştir. Bu konuda detaylı bilgiye, https://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2022_12/10135702_ttkbyonetmeligi20221210.pdf adresinden ulaşılabilir.
Kurul toplantılarında görüşülen konular hakkında Kurul kararı ya da Kurul mütalaası düzenlenir ve ilgili birime bildirilir.
Kurul Kararı, Kurul Başkanı ile üyelerinin imzaları ve Millî Eğitim Bakanı’nın onayı ile resmiyet kazanırken; Kurul Mütalaası, Kurul Başkanı ve üyelerinin onayı sonrası Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın resmî görüşü olarak kabul edilir.
Kurul kararlarına aşağıdaki yöntemlerle ulaşılabilir:
- Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesindeki “Kurul Kararları” sekmesinden veya https://ttkb.meb.gov.tr/www/gecmisten-gunumuze-kurul-kararlari-fihrist-arsivi/icerik/371 adresinden,
- Tebliğler Dergisi’nin üzerinden; https://dhgm.meb.gov.tr/www/2023/icerik/814 adresini kullanarak,
- Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığına yapılacak resmî başvuruyla ulaşılabilir.
Türk millî eğitim sistemini geliştirmek, niteliğini yükseltmek için eğitim ve öğretimle ilgili konuları tetkik eden ve tavsiye kararları alan Bakanlığın bilimsel danışma kuruludur. Detaylı bilgiye, https://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_03/23102740_sura_yonergesi.pdf adresinden ulaşılabilir.
Bugüne kadar 20 kez Millî Eğitim Şûrası düzenlenmiştir. Millî Eğitim Şûrası düzenlenme tarihleri ile alınan kararlara, https://ttkb.meb.gov.tr/www/gecmisten-gunumuze-mill-egitim-sralari/icerik/328 adresinden ulaşılabilir.
Millî Eğitim Şûrası’nın gündemi, Millî Eğitim Şûrası Yönergesi’nin 12. maddesi doğrultusunda belirlenir. Şûranın gündemi doğrudan Bakan tarafından tespit edilir ya da Talim ve Terbiye Kurulu tarafından belirlenerek Bakana sunulur. Gündemin belirlenmesinde merkez ve taşra birimleri, kamu ve özel kurum ve kuruluşlar ile gerçek kişilerin de görüşleri alınabilir.
Millî Eğitim Şûrası’nda alınan kararlar, tavsiye niteliğindedir ve bağlayıcı değildir.
En son Millî Eğitim Şûrası, 1-3 Aralık 2021 tarihlerinde düzenlenen 20. Millî Eğitim Şûrası’dır. Şûra Kararlarına, https://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2021_12/08163100_20_sura.pdf adresinden ulaşılabilir.
Millî Eğitim Şûrası katılımcıları, Millî Eğitim Bakanlığı ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenir. Millî Eğitim Şûrası Yönergesi’nin 7. maddesine göre; Şûra genel kurulu, tabii üyelerle, katılmaları hâlinde aşağıda sayılan kurum ve kuruluşlardan davet edilen üyelerden oluşur.
- Tabii üyeler:
· Millî Eğitim Bakan Yardımcıları
· Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı
· Millî Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatı birim amirleri
· Talim ve Terbiye Kurulu üyeleri
- Davet edilecek üyeler:
· Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve üyeleri
Başkanlıkça Bakan onayı alınan;
· Bakanlık, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler
Yurt içi ve yurt dışından;
· Meslek odaları
· Sivil toplum kuruluşları
· Özel sektör
· Basın ve yayın kuruluşları
· Öğrenci ve veli temsilcileri
· Eğitim alanında şûra konusuyla ilgili çalışmalarıyla tanınmış uzmanlar.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde öğretim programları ve ders kitaplarının etkililiğini değerlendirmek ve geri bildirimler almak amacıyla Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından “Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı İzleme ve Değerlendirme Sistemi (TTKB-İDES)” hayata geçirilmiştir. Eğitimde kaliteyi artırma amacıyla bu sistem üzerinden eğitim-öğretim programları ve ders kitaplarına ilişkin verilerin daha sistematik ve etkin bir şekilde toplanması ve eğitimde karar alma süreçlerinin daha nitelikli hâle getirilmesi hedeflenmiştir. 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlayan 26 dersin öğretim programı ve bunlarla ilişkili olarak hazırlanan 50 adet ders kitabı/eğitim aracı hakkında görüş bildirmek isteyen ve kamuda görev yapan öğretmenlerimiz MEBBİS kullanıcı girişi yaparak ilgili ekrana erişebilmektedirler. Kullanıcılar istedikleri kademe, sınıf, ders ve ünite seçimini yaptıktan sonra görüşlerini gönderebilmektedirler. Ayrıca dilerlerse pdf, docx, xlsx uzantılı dosya hâlinde de çalışmalarını Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına iletebilmektedirler.
Hâlihazırda TTKB-İDES üzerinden kamuda çalışan öğretmenlerimiz MEBBİS kullanıcı adı şifresi ile veri girişi yapabilmektedir. İlerleyen süreçte söz konusu platforma özel okul öğretmenleri, veli, öğrenci vb. eğitim paydaşlarının da veri girişi yapabilmesi için e-devlet entegrasyonunun yapılmasına yönelik çalışmalar yapılması planlanmaktadır.
TYMM kapsamındaki öğretim programlarında yer alan 471 adet karekod, TTKB-İDES’e yönlendirilmiştir. Öğretmenlerimiz mobil cihazlarına öğretim programlarındaki karekodları okutarak kademe, sınıf, ders ve ünite seçimi otomatik olarak yapılmış olan görüş belirtme ekranına erişim sağlayabileceklerdir. Bu düzenlemeyle öğretmenlerimizin eğitim ve öğretim programları hakkında geri bildirim verme sürecinin kolaylaştırılması amaçlanmıştır.
TTKB-İDES üzerinden öğretim programları ile ilgili olarak alınan görüş, öneri ve tespitler ilgili Genel Müdürlüğe iletilmektedir. Ders kitapları/eğitim araçları ile ilgili olarak alınan görüş, öneri ve tespitlerde yapılan tespit, MEB yayınlarına ait bir tespit ise ilgili Genel Müdürlüğe, özel yayınevine ait bir tespit ise Ders Kitapları ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı aracılığıyla ilgili kurum ve kuruluşa iletilmektedir. Yapılan çalışmalar neticesinde söz konusu görüş ve önerilerin yerinde olduğu tespit edilmesi hâlinde, öğretim programları ve ders kitaplarında güncellemeler yapılmaktadır. Ders kitaplarındaki güncellemeler kitapların EBA platformunda yer alan dijital nüshalarına yansıtılmaktadır.
Eğitim ve öğretim plan ve programları, ders kitabı ve diğer eğitim araç gereçleri, öğrenci çalışma kitapları, yardımcı kitaplar ve öğretmen kılavuz kitapları ile ilgili tüm süreç ve uygulamalara ilişkin izleme ve değerlendirme çalışmaları yürütülmektedir. Eğitim süreçlerinin daha etkili hâle getirilmesine amacıyla araştırmanın hedefi doğrultusunda farklı veri toplama yöntemleri kullanılarak derlenen veriler uzman personel tarafından analiz edilmekte ve raporlar hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılmaktadır.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, 1926 yılında 789 sayılı Maarif Teşkilatına Dair Kanun’un 2. maddesine göre "Millî Talim ve Terbiye Dairesi" adıyla kurulduğu tarihten itibaren sahip olduğu eserleri günümüze kadar korumuştur. Kütüphanenin tam kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, kütüphanedeki bazı eski eserlerin kayıt tarihleri Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı kuruluş yılı olan 1926 yılına kadar uzanmaktadır. 1970’li yıllardan itibaren kütüphane, Ulus'ta müstakil bir binada hizmet vermeye başlamıştır. Daha sonra sırasıyla Mamak, Kızılay-Bakanlık Merkez Binası, Teknikokullar yerleşkesi ve son olarak 2018 yılı Kasım ayında, eserlerin tasnif ve kataloglama işlemleri tamamlandıktan sonra Macunköy yerleşkesindeki yeni hizmet binasına taşınmış ve kesintisiz olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
Araştırma kütüphanesi niteliğindeki kütüphane, öncelikle Bakanlığımız personeli olmak üzere tüm kamunun istifadesine açıktır. Ayrıca Mayıs-Kasım ayları arasında yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile akademisyenler tarafından da sıkça ziyaret edilmektedir.
- Bakanlık personeli dışındaki araştırmacılar ve okuyucular, kütüphane kaynaklarını yalnızca okuma salonlarında kullanabilir.
- Kütüphane içinde su dışında yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.
- Okuyucular, kendi eşyalarından sorumludur. Unutulan, kaybolan veya çalınan eşyalardan kütüphane yönetimi sorumlu tutulamaz.
- Okuma salonlarında ve kütüphanede yüksek sesle konuşulmamalı, cep telefonları sessize alınmalı ve telefon görüşmeleri dışarıda yapılmalıdır.
- Eserlerin izinsiz çekimi yapılamaz ve bilgi kaynakları kütüphane dışına çıkarılamaz.
- Kütüphane koleksiyonundaki tüm bilgi kaynakları, telif hakları yasası kapsamında korunmaktadır. İzinsiz kopyalanmaları, mevzuat gereği aksine bir hüküm bulunmadıkça, yasal olarak suç sayılmaktadır.
- Kütüphane kullanıcıları, telif haklarına ve 26.09.2023 tarihli Başkanlık Makam Onayı ile belirlenen kütüphane işleyiş kriterlerine uymakla yükümlüdür.
Evet, kütüphaneden ödünç kitap almak mümkündür. Ancak bu hizmet, yalnızca kütüphane otomasyon sistemimize üye olarak kitap ödünç alma/iade kurallarını kabul eden ve Ankara’da ikamet eden Millî Eğitim Bakanlığı personeli için geçerlidir.
Millî Eğitim Bakanlığı personeli, kütüphane otomasyon sistemine kaydolarak kütüphaneden 5 adet eseri 21 gün süreyle ödünç alabilir.
Evet, ödünç alınan eserlerin teslim süresi, bir defaya mahsus olmak üzere, 21 gün uzatılabilir.
Ödünç alınan eserlerin süresini uzatmak için kütüphaneye gelerek kütüphane personelinden yardım alınabilir veya (0312) 413 4327 numaralı telefonu arayarak süre uzatılabilir.
Kütüphanede, biri kütüphane içinde diğeri dışında olmak üzere toplam iki okuma salonu bulunmaktadır.
Kütüphanede bulunan eserlerin yalnızca raftaki konumları ve katalog bilgilerine internet üzerinden ulaşılabilir. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı internet sitesi (https://ttkb.meb.gov.tr/) ziyaret edilerek “Kütüphanemiz” sekmesi altındaki Kaynak Tarama Rehberi'ne http://kutuphanem.meb.gov.tr/cgi-bin/koha/opac-search.pl adresinden erişilebilir. Açılan sayfada, “Tüm Kütüphaneler” sekmesinden “Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı” seçilip çeşitli arama filtreleriyle eserler taranabilir. Böylece kütüphaneye gelmeden önce eserler hakkında detaylı bilgi edinilebilir ve raftaki konumları öğrenilebilir.
Kütüphanemizde toplam 56.075 adet eser bulunmaktadır.
Kütüphanede ilkokul, ortaokul ve lise seviyesinde geçmiş yıllarda okutulan toplam 3.183 adet ders kitabı bulunmaktadır.
Kütüphanede, 46 ülkeye ait yurt dışında okutulan 2.696 adet ders kitabı bulunmaktadır. Bu eserler, 56 bölmeden oluşan ayrı bir rafta araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.
Ülkeler şunlardır:
- Afganistan
- Almanya
- Amerika
- Angola
- Afganistan
- Almanya
- Amerika
- Angola
- Avusturya
- Belçika
- Bosna-Hersek
- Burundi
- Cibuti
- Çad
- Etiyopya
- Fransa
- Gabon
- Gambiya
- Gana
- Gine
- Güney Afrika Cumhuriyeti
- Güney Kore
- Irak
- Kamerun
- Kenya
- Kırgızistan
- Kongo Demokratik Cumhuriyeti
- Kosova
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
- Kuzey Makedonya
- Libya
- Macaristan
- Madagaskar
- Mali Cumhuriyeti
- Nijer
- Nijerya
- Pakistan
- Romanya
- Senegal
- Sierra Leone
- Sırbistan
- Somali
- Sudan
- Suriye
- Tanzanya
- Togo Cumhuriyeti
- Tunus
- Ürdün
- Venezuela
- Zambiya
- Avusturya
- Belçika
- Bosna-Hersek
- Burundi
- Cibuti
- Çad
- Etiyopya
- Fransa
- Gabon
- Gambiya
- Gana
- Gine
- Güney Afrika Cumhuriyeti
- Güney Kore
- Irak
- Kamerun
- Kenya
- Kırgızistan
- Kongo Demokratik Cumhuriyeti
- Kosova
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
- Kuzey Makedonya
- Libya
- Macaristan
- Madagaskar
- Mali Cumhuriyeti
- Nijer
- Nijerya
- Pakistan
- Romanya
- Senegal
- Sierra Leone
- Sırbistan
- Somali
- Sudan
- Suriye
- Tanzanya
- Togo Cumhuriyeti
- Tunus
- Ürdün
- Venezuela
- Zambiya
Kütüphanede, çoğunluğu Osmanlıca olmak üzere, 546 adet Arapça ve Farsça nadir eser tasnif edilmiştir.
Kütüphane, hafta içi 09:00-12:30 ile 13:30-18.00 saatleri arasında hizmet vermekte olup cumartesi, pazar ve resmî tatil günlerinde kapalıdır.
Kütüphaneye Ankara dışından gelmek isteyen araştırmacılar/okuyucular, metro vasıtasıyla şu şekilde ulaşım sağlayabilirler:
1. AŞTİ’de (Ankara Şehirler Arası Otobüs Terminali) indikten sonra, Ankaray Hafif Raylı Sistemleri kullanılarak, 15 Temmuz Kızılay Millî İrade durağından M1-OSB-Batıkent-Törekent yönüne giden metroya ücretsiz aktarma yapılmalıdır.
2. Ardından Macunköy metro durağında inip, durağın önünden hareket eden 214 ya da 216 numaralı EGO-ring otobüslerine binilmeli ve Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi durağında inilmelidir.
Kütüphane, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlık Hizmet Binasının B Blok 6. katında hizmet vermektedir.
Adres:
Serhat Mah. 1290. Sokak No.8/B 06374 Yenimahalle/Ankara TÜRKİYE
Telefon:
0 (312) 413 43 00
Erişilebilirlik Menüsü (CTRL+Y)
Uygulama Dili
Ekran Okuyucu
Büyük Metin
Bağlantı Vurgula
Metni Sola Hizala
Metni Sağa Hizala
Metni Ortala
Disleksi Dostu
Kontrast
Solgunlaştırma
Düşük Doygunluk
Yüksek Doygunluk
Okunaklı Font
Satır Aralığı