Kütüphanemiz
25687
09:49
08.01.2025

Hakkımızda:

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, 1926 yılında 789 sayılı Maarif Teşkilatına Dair Kanun'un 2. maddesine göre "Millî Talim ve Terbiye Dairesi" adıyla kurulduğu tarihten itibaren sahip olduğu eserleri günümüze kadar korumuştur. Kütüphanemizin tam kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, kütüphanedeki bazı eski eserlerin kayıt tarihleri Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı kuruluş yılı olan 1926 yılına kadar uzanmaktadır. 1970'li yıllardan itibaren kütüphane, Ulus'ta müstakil bir binada hizmet vermeye başlamıştır. Daha sonra sırasıyla Mamak, Kızılay-Bakanlık Merkez Binası, Teknikokullar yerleşkesi ve son olarak 2018 yılı Kasım ayında, eserlerin tasnif ve kataloglama işlemleri tamamlandıktan sonra Macunköy yerleşkesindeki yeni hizmet binasına taşınmış ve kesintisiz olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı bünyesinde bulunan kütüphanemizin kullandığı KOHA otomasyon sistemi, Ferit Ragıp Tuncor Arşiv ve Dokümantasyon Kütüphanesi ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı tüm z-kütüphanelerle entegre olarak çalışmaktadır. Her geçen gün gelişmekte olan koleksiyonumuzla araştırmacılara daha iyi hizmet verebilmek için düzenleme ve kataloglama işlemlerimiz devam etmektedir.

Koleksiyon:

56.150 adet eserin bulunduğu kütüphanemizde;

Eserlerin bibliyografik kimlikleri uluslararası standartlar doğrultusunda hazırlanmıştır. Kataloglamada AACR2 (Anglo American Cataloging Rules 2) kuralları; sınıflamada ise Dewey Onlu Sınıflama Sistemi (Dewey Decimal Classification System) kullanılmıştır.

Çoğunluğu Osmanlıca olmak üzere 546 adet Arapça ve Farsça nadir eser bulunmaktadır. Bu eserler barkod numaralarına göre düzenlenmiştir.

İlkokul, ortaokul ve lise seviyesinde geçmiş yıllarda ders kitabı olarak okutulmuş 3.183 adet eser bulunmaktadır.

1.957 adet süreli yayın (dergi) bulunmaktadır.

Başkanlığımız kütüphanesinde 46 ülkeye ait (Afganistan, Almanya, Amerika, Angola, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Burundi, Cibuti, Çad, Etiyopya, Fransa, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Irak, Kamerun, Kenya, Kırgızistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya, Libya, Macaristan, Madagaskar, Mali, Nijer, Nijerya, Pakistan, Romanya, Senegal, Sierra Leone, Sırbistan, Somali, Sudan, Suriye, Tanzanya, Togo Cumhuriyeti, Tunus, Ürdün, Venezuela, Zambiya) 2.696 adet ders kitabı bulunmaktadır.  

1900'lü yılların başlarında basılmış / yayımlanmış olan nadir eserler koleksiyonumuzda önemli bir yer tutmaktadır. 

Sıkça Sorulan Sorular (SSS):

Çalışma saatleri: Kütüphanemiz, hafta içi 09:00-12:30 ile 13:30-18.00 saatleri arasında hizmet vermekte olup cumartesi, pazar ve resmî tatil günlerinde kapalıdır.

Kütüphaneden kimler yararlanabilir? 

Araştırma kütüphanesi niteliğindeki kütüphanemiz, öncelikle Bakanlığımız personeli olmak üzere tüm kamunun istifadesine açıktır. Ayrıca Mayıs-Kasım ayları arasında yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile akademisyenler tarafından da sıkça ziyaret edilmektedir.

Kütüphaneden yararlanma kuralları  

- Bakanlık personeli dışındaki araştırmacılar ve okuyucular, kütüphane kaynaklarını yalnızca okuma salonlarında kullanabilir.

- Kütüphane içinde su dışında yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.

- Okuyucular, kendi eşyalarından sorumludur. Unutulan, kaybolan veya çalınan eşyalardan kütüphane yönetimi sorumlu tutulamaz.

- Okuma salonlarında ve kütüphanede yüksek sesle konuşulmamalı, cep telefonları sessize alınmalı ve telefon görüşmeleri dışarıda yapılmalıdır.

- Eserlerin izinsiz çekimi yapılamaz ve bilgi kaynakları kütüphane dışına çıkarılamaz.

- Kütüphane koleksiyonundaki tüm bilgi kaynakları, telif hakları yasası kapsamında korunmaktadır. İzinsiz kopyalanmaları, mevzuat gereği aksine bir hüküm bulunmadıkça, yasal olarak suç sayılmaktadır.

- Kütüphane kullanıcıları, telif haklarına ve 26.09.2023 tarihli Başkanlık Makam Onayı ile belirlenen kütüphane işleyiş kriterlerine uymakla yükümlüdür.

Ödünç alıp verme: Kütüphaneden ödünç kitap almak mümkündür. Ancak bu hizmet, yalnızca kütüphane otomasyon sistemimize üye olarak kitap ödünç alma/iade kurallarını kabul eden ve Ankara'da ikamet eden Millî Eğitim Bakanlığı personeli için geçerlidir.

Ulaşım: Kütüphanemize Ankara dışından gelmek isteyen araştırmacılar/okuyucular, metro vasıtasıyla şu şekilde ulaşım sağlayabilirler:

1. AŞTİ'de (Ankara Şehirler Arası Otobüs Terminali) indikten sonra, Ankaray Hafif Raylı Sistemleri kullanılarak, 15 Temmuz Kızılay Millî İrade durağından M1-OSB-Batıkent-Törekent yönüne giden metroya ücretsiz aktarma yapılmalıdır.

2. Ardından Macunköy metro durağında inip, durağın önünden hareket eden 214 ya da 216 numaralı EGO-ring otobüslerine binilmeli ve Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi durağında inilmelidir.

Kütüphane, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlık Hizmet Binasının B Blok 6. katında hizmet vermektedir.

Kaynak Tarama Rehberi:

Katalogda tarama yapmak için http://kutuphanem.meb.gov.tr/cgi-bin/koha/opac-search.pl bağlantı adresi kullanılmalıdır.

Katalog tarama rehberine ulaşmak için tıklayınız.

İletişim ve Adres:

Telefon: 0 (312) 413 43 27

Adres: Serhat Mah. 1290. Sokak No.: 8/B 06374 Yenimahalle / Ankara TÜRKİYE

25-02-202225-02-202225-02-202201-03-202201-03-202201-03-202225-02-2022

Yayın Tarihi: 08.01.2025