PROJE FAALİYETLERİ
AFET VE ACİL DURUMLARDA ÇOCUK HAKLARI VE EĞİTİMİ PROJESİ TEKNİK TOPLANTISI
"Afet ve Acil Durumlarda Çocuk Hakları ve Eğitimi Projesi" kapsamında 5 Mart 2024 tarihinde Bakanlığımız hizmet birimleri, ilgili kurum ve kuruluşlar ve UNICEF temsilcilerinin katılımıyla afetlere yönelik olarak yapılan, yapılmakta olan ve yapılması öngörülen çalışmalar ile bu kapsamda geliştirilen dijital ve yazılı materyaller konusunda bilgi edinilmesi, proje ve faaliyet süreçlerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri de dâhil olmak üzere mevcut durum analizi çerçevesinde değerlendirmeler yapılması amacıyla Başkanlığımızda bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıya Bakanlığımız hizmet birimleri ile diğer kurum/kuruluşlar katılım sağlamıştır. Katılımcılar afet ve çocuk haklarına ilişkin proje ve faaliyetleri hakkında sunumlarla toplantıya katkı sağlamıştır.
Toplantı sonunda "Afet ve Acil Durumlarda Çocuk Hakları ve Eğitimi Projesi Teknik Toplantı Raporu" oluşturulmuştur.
|
İÇERİK GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI
Millî Eğitim Bakanlığı personelinin afet ve acil durumlarda çocuk haklarının korunması ve güçlendirilmesi konusunda farkındalıklarının artırılması amacıyla hazırlanacak eğitim programlarına ait içeriklerin tespit edilmesi, mevcut materyallerin değerlendirilmesi ve güncellenmesi amacıyla 24-26 Nisan 2024 tarihleri arasında Ankara'da "İçerik Geliştirme Çalıştayı" gerçekleştirildi.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad DEMİRLİ ve Talim ve Terbiye Kurulu üyelerinin yanı sıra UNICEF Eğitim Bölüm Başkanı Terry DURNNIAN'ın katılım sağladığı ilk günde çalıştay gündeminde yer alan açış konuşmalarının ardından odak gruplar ile çalıştaya devam edilmiştir.
Çalıştay sonunda "24-26 Nisan 2024 Afet ve Acil Durumlarda Çocuk Hakları ve Eğitimi Projesi İçerik Geliştirme Çalıştayı Raporu" oluşturulmuştur.
AFET VE ACİL DURUMLARDA ÇOCUK HAKLARI VE EĞİTİMİ PROJESİ TANITIM PROGRAMI
Proje hedef ve faaliyetlerinin proje paydaşları ile birlikte kamuoyuna tanıtımı 15 Mayıs 2024'te Başkanlığımızda yapılmıştır. Projenin amacı ve yürütülecek faaliyetlerinin tanıtıldığı, afet ve acil durumlarda çocuk haklarının korunmasında projenin öneminin vurgulandığı tanıtım programını Bakan Yardımcımız Sayın Celile Eren ÖKTEN onurlandırmıştır. Ayrıca tanıtım programına Bakanlığımıza bağlı genel müdürlükler, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Türkiye Kızılay Derneği başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri ile okul yöneticileri, öğretmen ve öğrenciler katılım sağlamışlardır.
|
ÇOCUK HAKLARI FARKINDALIK EĞİTİMİ
3-5 Temmuz 2024 tarihleri arasında Başkanlığımız Ders Kitapları ve Öğretim Materyalleri, Öğretim Programları Daire Başkanlıklarında görev yapan personel ile ders kitapları yazımı komisyon başkanlarına yönelik olarak "Çocuk Hakları Farkındalık Eğitimi" düzenlenmiştir. Eğitimde katılımcılara çocuğun eğitim hakkı, çocuk korumada yasal çerçeve, çocuk hakları sözleşmesindeki temel ilkeler, çocuk hak temelli yaklaşım gibi konularda bilgiler verilmiştir. Eğitim sonunda katılımcılara ders kitapları ve eğitim araçlarının çocuk hakları bağlamında incelenmesi ve değerlendirilmesine yönelik atölye çalışması düzenlenmiştir.
|
EĞİTİM MODÜLLERİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI
12 Temmuz 2024 tarihinde Başkanlığımızda modül yazarı akademisyenlerle görev dağılımının planlanması, çalışma takvimi ve modül yazım şablonu hakkında istişarede bulunulması amacıyla yapılan çalıştayda "Afet ve Acil Durumlarda Çocuk Hakları ve Eğitimi Projesi" için hazırlanacak temel eğitim modülleri, modüllerle ilgili alt başlıklar, modül yazım formatı ve çalışma takvimine yönelik olarak modül yazarları olan akademisyenler ve UNICEF temsilcileriyle değerlendirmeler yapılmıştır.
EĞİTİM MODÜLLERİ DOĞRULAMA ÇALIŞTAYI
18-21 Kasım 2024 tarihlerinde Ankara'da afet ve acil durumlarda çocuk haklarının korunması ve eğitimi konularında oluşturulan eğitim modüllerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla "Eğitim Modülleri Doğrulama Çalıştayı" düzenlenmiştir. Modül yazarı akademisyenler, UNICEF uzmanları ve öğretmenlerin katıldığı çalıştayda afet ve acil durumlarda çocuk haklarının korunması ve güçlendirilmesine yönelik hazırlanan eğitim modüllerinin uygulamaları gerçekleştirilmiştir.
Eğitim modülleri ile afet ve acil durumlarda çocukların korunması, ihtiyaçlarının karşılanması, hak kayıplarının önlenmesine yönelik öğretmenlerin farkındalık kazanması amaçlanmaktadır. Doğrulama çalıştayında programda yer alan modüller öğretmenlere uygulanmış, modüller sonrasında katılımcılar, akademisyenler ve inceleyici uzmanlar tarafından modül değerlendirmeleri yapılmıştır.
|
PROJENİN 1. DÖNEM SOMUT ÇIKTILARI
A- Eğitim Modülleri Hazırlık Süreci
Proje kapsamında 10 modülden oluşan eğitim seti taslak olarak geliştirilmiş ve doğrulama çalıştayı yapılmıştır. Dönütler çerçevesinde revizyon çalışmaları devam etmektedir.
B- "MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Eğitim Araçları ile Bunlara Ait Elektronik İçeriklerin İncelenmesinde Değerlendirmeye Esas Olacak Kriterler ve Açıklamaları" Kriterlerine Çocuk Haklarına ilişkin Maddelerin Eklenmesi
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları kapsamındaki 26 derse yönelik ilgili genel müdürlüklerimiz tarafından hazırlanacak eğitim araçlarının değerlendirilmesinde dikkate alınacak "Eğitim Araçları ile Bunlara Ait Elektronik İçeriklerin İncelenmesinde Değerlendirmeye Esas Olacak Kriterler ve Açıklamaları" Talim ve Terbiye Kurulumuzun 28.05.2024 tarih ve 103269381 sayılı Mütalaasıyla kabul edilmiştir.
Değerlendirmeye esas olan kriterlere çocuk hakları bağlamında aşağıdaki iki madde eklenmiştir.
- İçerik ünite/tema/öğrenme alanı göz önünde bulundurularak çocuk haklarının dayandığı ayrımcılık yapmama, çocuğun yüksek yararı, yaşama-gelişme ve çocuğun görüşlerine yer verilme gibi temel ilkelere uygun bir yaklaşımla hazırlanmalıdır.
- Ünite/tema/öğrenme alanı göz önünde bulundurularak içerikte çocuk haklarına (yaşama hakkı, gelişim hakkı, koruma ve katılım hakkına vb.) aykırılık teşkil edecek yazılı/ görsel herhangi bir unsur bulunmamalıdır.
C- "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne Çocuk Hakları Temelli Yaklaşımın Eklenmesi/Çocuk Hakları Konularının Güncellenmesi
Millî Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin tarafından onaylanan, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce hazırlanan 9 dersin öğretim programları ile ortak metni, Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan 10 dersin öğretim programları, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce hazırlanan 7 dersin öğretim programlarının yer aldığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"nde "Afet ve Acil Durumlarda Çocuk Hakları" kapsamında kazanım, içerik ve öğrenme çıktıları yer almaktadır.
|
|